Föräldraprotester mot hastighetsgräns vid skola

Föräldrar till skoleleverna i Vinninga utanför Lidköping tycker att hastigheten på vägen utanför skolan är för hög.
I våras höjdes hastigheten förbi skolan från 50 till 60 kilometer i timmen och det har nu fått skolans föräldraförening att skriva till kommunen.

Anledningen till att hastigheten höjts är att Lidköping är en av de kommuner i landet som nu på försök infört hastigheterna 40 och 60 kilometer i tätorterna.
Det ska vara 40 kilometer i timman där bil-, cykel- och gångtrafikanter måste korsa varandras väg, annars är det 60 kilometer i timman som gäller.

I Vinninga skiljer låga cementblock barnens gångväg från bilvägen. Och Ann-Sofie Svensson, som är ordförande i intresseföreningen i Vinningaskolan, menar att risken är stor att en olycka händer.

- Barnen går ju i gäng och det är lätt att de glömmer av sig och går och balanserar på blocken. Rätt vad det är så kanske det händer någonting, säger hon.

Också rektor Elisabet Ingemarsson oroar sig för barnen som går utmed vägen mellan skolan och fritids.
- Vi har inte haft någon trafikincident än och det är någonting vi hoppas aldrig kommer att inträffa, men det är klart att en högre hastighet gör att risken för en olycka blir större, säger hon.

Enligt Dan-Eric Sjögren, chef för trafikenheten på kommunens samhällsbyggnadskontor, kommer man ta med sig synpunkter från föräldrarna när kommunen utvärderar försöket.