Ny nationell vårdsajt

Nästa år planerar samtliga landsting att gå ihop om en gemensam hemsida på internet. Där ska patienter kunna få information och boka tid hos doktorn.

– Många landsting, tex Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen har redan sajter där människor kan gå in och boka i vården, säger Tjia Torpe, VD på sjukvårdsrådgivningen.


All vårdwebb slås samman
Det här gör man i sitt eget konto som man loggar in på och så ska det bli över hela landet när alla landstingens vårdwebbplatser slås ihop med varandra och dessutom ihop med informationssajten sjukvårdsrådgivningen.se.
Idag är variationen stor över landet när det gäller hur avancerade webbplatser landstingen och regionerna har.
Det hela är ett stort tekniskt projekt förstås men Tjia Torpe ser en av de största utmaningarna i att skapa medicinska informationstexter av tillräckligt hög kvalité. Det får ju inte bli fel, säger hon.

Risker för patienterna?
För många landsting så är det förstås en stor förändring att göra verksamheten tillgänglig på det här sättet. Men för oss patienter då - ser Tjia Torpe några risker med att i högre grad förlita sig på webben som ju inte alla använder?
--Ja om man har en övertro på att det här ersätter någon annan kontakt, då finns det en risk. Eller om man tror att man ska göra det här för att spara pengar. Det man måste se är att det här är en kvalitetsförbättring för dem som vill använda webben, som en kontaktväg. Inte skrämma människor genom att säga: ”Om inte du kan använda en dator, ja då får du ingen information”.

Snabbare vård
För dem som vill använda sajten kan den innebära snabbare tillgång till vården. Folk med kroniska sjukdomar ska kunna få sina recept förnyade. Informationen kan göra många slipper åka till akuten i onödan, samtidigt som andra ser till att åka dit när det krävs, säger Tjia Torpe.
--Det handlar för många om att du måste komma tidigare till sjukhus än vad du gör idag. Till exempel en del som får hjärtinfarkter men ganska diffusa symtom, som ont i eller ett tryck över bröstet säger Tjia Torpe.

Integreras med telefonrådgivning
Den 4 oktober ska landstingen fatta beslut om hur webbplatsen ska vara uppbyggd. Enligt Tjia Torpe, VD på sjukvårdsrådgivningen, bolaget bakom webbplatsen, så kommer den nya sajtens bokningssystem förmodligen i huvudsak hämtas från Stockholms Läns landstings hemsida, vardguiden.se.
Meningen är att den nya webbplatsen dessutom ska integreras med telefonrådgivningsnumret 11 77. Rådgivningsnumret används idag i delar av Sverige men ska i framtiden också det gälla för hela landet, säger Tjia Torpe.

Björn Gunér
bjorn.guer@sr.se