Civila poliser spanade på krogvakter

För första gången har Stockholmspolisen i helgen genomfört civil spaning mot krogvakter. Fem av åtta krogar som granskades fick anmärkningar.

– Två ordningsvakter kom ut med en person. I det här skedet kommer en ordningsvakt bakifrån, sliter tag runt halsen på målsägaren, sliter ned honom mot marken med ett grepp runt halsen och sliter ut honom utanför  grindarna. Killen gör inget motstånd över huvud taget, berättar den civilklädde polisen Robert Lindgren.

– De andra vakterna släppte killen, och hjälpte senare till att trycka upp den  här killen mot väggen.

Tog brickan
Vakten anmäldes för misshandel. När polisen kom dit ett dygn senare tog de ifrån honom hans ordningsvaktsbricka och batong och han får inte arbeta som vakt tills vidare.


Både han och två kollegor är dessutom anmälda misstänkta för tjänstefel för att inte ha upprättat någon rapport om händelsen. Förundesökning är inledd.

Passiva vakter
På en annan krog anmäldes vakterna för att ha varit för passiva och inte reagerat på ett bråk inne på krogen.

När den civilklädda polisen Emelie Lundberg spanade, hamnade hon mitt i krogbråket.

– Det urartade ganska rejält. Jag uppmärksammade vakterna och sedan fick jag faktiskt ta kontakt med min civila kollega i en bil utanför krogen för att han skulle få dit uniformerad personal.

Fokus under insatsen låg på att se hur vakterna skötte sitt jobb. Men helgens spaning ledde också till att tre krogar anmäldes för att ha serverat alkohol till människor som redan druckit för mycket.