Djurinspektörer får inte begära djurförbud

Tjänstemännen i Mariestads kommun har inte längre rätt att begära djurförbud.

Det har politikerna i miljö- och byggnadsnämnden beslutat, med anledning av att tjänstemän i kommunen i somras begärde djurförbud mot den moderata politikern Sten Bergheden.

Stellan Kronberg är ledamot i nämnden och han tycker att det var helt fel att tjänstemännen ens hade rätt att begära djurförbud från början.

- För det första så kan inte vi erinra oss om att man har tar tagit ett sånt här allvarligt beslut på delegation. Vi har gått tillbaks de senaste 12 åren och inte funnit att ett djurförbud delats ut på ett sådant sätt, säger Stellan Kronberg ledamot i miljö- och byggnadsnämnden i Mariestads kommun.

Kommunens djurskyddsinspektör besökte gården somras och tyckte att gårdens två hästar var magra och vanvårdade. Hästarna avlivades och länsstyrelsen beslutade senare att gården inte får ha hästar.

Sten Bergheden själv har förklarat att hästarna hade sjukdomen fång och stod under behandling för det, och att det därför var de var magra.

Stellan Kronberg tycker att Sten Bergheden har blivit negativt särbehandlad och tror att allt hade blivit annorlunda om det var politikerna i nämnden som hade tagit hand om ärendet från början och inte tjänstemännen.

- Jag är övertygad om att det här ärendet inte hade hamnat hos länsstyrelsen.

- Tro nu inte att jag skyddar Sten Bergheden bara för att jag själv är moderat politiker, utan jag tycker att alla människor lika behandling och det anser jag att de inte har fått i det här fallet, säger Stellan Kronberg.  

Sten Bergheden har överklagat länsstyrelsens beslut och han säger till Sveriges Radio Skaraborg att han också funderar på att göra en JO-anmälan.