Klimatet i fokus på tysk bilmässa

Den här veckan är det bilmässa i Frankfurt am Main i Tyskland. Det brukar vara en hästkrafternas fest. I synnerhet tyska bilar konkurrerar traditionellt med fart och acceleration. Men i år är inte hästkrafternas år i Frankfurt. Nu framhäver bilföretagen istället hur lite bränsle deras bilar drar och hur klimatvänliga de är.

– Tänk att det ska behövas 500 hästar för att dra en enda vagn, sa en grön kritiker när Mercedes presenterade en värstingmodell nyligen.

Starkare och snabbare har varit en trend i tysk bilindustri i många år nu. De tyska tillverkarna är fortfarande mycket framgångsrika. Tyskland är världens största exportland och det är till stor del bilindustrin som bär upp exporten. Utan bilarna skulle tysk ekonomi rasa.

Viktigt klimat
Men klimatdebatten har ställt begreppen på huvudet, också inom tysk bilindustri. EU-kommissionen kräver att nya bilar i framtiden ska släppa ut mindre koldioxid än 120 gram per kilometer. Än så länge är det bara små bilar som klarar det, och tyska billobbyister försöker få beslutsfattarna nationellt och inom EU att förstå att det där kravet på antal gram per kilometer, det måste anpassas till bilarnas storlek. Men det anser varken EU:s miljökommissionär eller den tyske miljöministern.

Att döma av inriktningen på mässan i Frankfurt så är det dags för det stora miljösprånget i bilvärlden nu. Alla tillverkare framhäver hur miljövänliga deras bilar nu blir. Den tyska bilindustrin skryter inte längre med fart och acceleration inför mässan i Frankfurt. Nu är det bränsleåtgång, hybrider och gasdrift de framhäver.

Grönt intryck
Om det är en omorientering i grunden går inte att säga än. En företrädare för en stor tysk miljöorganisation säger:

”Bilindustrin vill ge ett grönt intryck. Men de tyska tillverkarna satsar förhållandevis lite på sina miljöbilar. I grund och botten är det hästkrafterna de fortfarande lägger sina resurser på.”

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se