Grötrecept

Davosgröt
1 portion

Davosgröt är en kall gröt. Perfekt till frukost, mellanmål eller kvällsmål. Du kan göra flera satser och förvara i kylskåp, då håller den tre dagar.

1 dl sportgryn (kan bytas ut mot 3/4 dl havregryn och 1/4 dl rågflingor)
2 dl lättyoghurt naturell med 1/2 msk honung eller
2 dl vaniljyoghurt

Blanda den yoghurtsort som du föredrar med sportgryn eller havregryn och rågflingor, och rör om noga. Förvara i kylskåpet över natten. Smaka av med honung om det behövs lite mer sötma. Variera Davosgröten genom att blanda i mandel, russin och/eller katrinplomon.

Skidåkargröt
1 idrottsportion eller 2 normala portioner.

Den här gröten fick sitt genom brott i det svenska längdskidlandslaget vid VM 1995, Thunder Bay, Canada. Många upplever att de står sig bättre när man blandar lite rågflingor med havregrynen.

2 dl sportgryn eller
1 1/2 dl havregryn + 1/2 dl rågflingor
4-4 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt

Blanda grynen med kallt vatten. Koka gröten 3 minuter i mikro (750 W) eller i 4 minuter i kastrull. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Kom ihåg att röra om i kastrullen så inte gröten fastnar i botten.

Vaniljgröt
1 portion

En lättäten energiåterställare för dig som idrottar. Görs på hemkokt eller köpt risgrynsgröt. Gott som mellanmål, till efterrätt eller sommarfrukost.

2 1/2 dl risgrynsgröt
1/2-1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1/2 dl standardmjölk

Smaksätt risgrynsgröt, kall eller ljummen, med lite vaniljsocker och extra strösocker.

Fruktgröt
1 portion

En gröt lite mer kokt ”al dente” i mikrovågsugnen. Kan även kokas i kastrull på spisen.

1/2 dl havregryn
1/2 dl rågflingor
2 hackade katrinplommon
2 hackade torkade äppelringar
2 hackade aprikoser
2-2 1/2 dk vatten
1/2 krm salt

Blanda alla ingredienser direkt i tallriken och koka på högsta effekt i mikron 1 1/2 minut. Rör om och koka i ytterligare 1 minut.

Mannagrynsgröt
1 portion

Mannagryn är små gryn som framställs av den hårda kärnan i proteinrikt vete.

1 tsk smör eller margarin
2 dl standardmjölk
2 msk mannagryn
1/2 msk socker
1/2- 1 krm salt
ev. russin eller katrinplommon

Smält matfettet i grötkastrullen. Häll på mjölk och koka upp. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mannagrynen. Smaksätt med socker och salt och tillsätt eventuellt russin eller katrinplommon. Låt sjuda 5 minuter på svag värme under lock. Rör om då och då. Mannagrynsgröt är god både varm och avsvalnad.

Havrekligröt
1 portion

Tre gram lösliga kostfiber (beta-glukan) från havre rekommenderas vi äta per dag för att sänka något förhöjda kolesterolvärden. I en portion havrekligröt (45 g råvara) eller 2 portioner havregrynsgröt (70 g råvara) finns den mängd lösliga kostfiber som behövs för att sänka något förhöjda kolesterolvärlden.

2 1/2 dl vatten
3/4 dl havrekli
1/2 - 1 krm salt

Blanda vatten, havrekli och salt direkt i en tallrik och kör i mikron på högsta effekt 2-3 minuter. Rör om före servering.

Kornmjölsgröt
1 portion

Korn innehåller mycket lösliga kostfiber (beta-glukan) och en portion kornmjölsgröt innehåller 1 - 1 1/2 gram beta-glukan. Tre gram beta-glukan per dag under en längre period behövs för att sänka något förhöjda kolesterolvärlden.

2 1/2 dl vatten
1/2 - 1 krm salt
3/4 dl kornmjöl

Koka upp vatten och salt. Vispa ner mjölet. Låt koka sakta på svag värme under lock 8-10 minuter. Rör om då och då så inte gröten bränner vid.

Violas grötrecept - tagna ur Violas ”Den lilla grötboken”