Lax med dillstuvad potatis
Att planera middagen
Lax i ugn
Ta en laxsida dela den i portions bitar lägg den i en ugnsfast form strö över lite salt och citronpeppar. Toppa gärna med en halv citron skiva det är snyggt.
Gratinera i ugn på ca 175 grader ca 20 minuter.
Servera till laxen gärna dillstuvad potatis
En enkel variant kommer här:
Koka potatis kan med för del göras dagen före. Skär upp den i lagom stora bitar.
Koka ihop en Bechamel (vit grundsås)
Mjölk som reds av med mjöl smaksätt sedan med salt och peppar. Låt koka några minuter tills mjölsmaken försvunnit. Tillsätt där efter potatisen och lite finhackad dill. Servera.
Allt detta kan göras klart dagen före så att man bara värmer potatisen och stoppar in laxen i ugnen den är då klar när bordet är dukat servera med en krispig sallad.
Ett gott bröd som man om man nu har tid kan servera till är Foccacia ett super lätt recept:
1 st bröd
1 pkt jäst löses upp i ca 6 dl ljummet vatten
Tillsätt en nypa salt
Och 4 msk olivolja
Ha i en god smak tex soltorkade tomater, oliver örter, valnötter eller vad man nu kan tycka om.
Tillsätt mjöl gärna durumvete inte för mycket låt degen vara lite kladdig.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunke.
Ta upp degen på mjölat bakbord knåda till ett bröd platta gärna till det, brödet ska vara ganska platt.
Låt jäsa en stund till på plåt gör ål i brödet med fingrarna ringla sedan över lite olivolja och strö över flingsalt grädda i ca 175 grader tills brödet blivit gyllen brunt. Godast att äta nybakat.
Marie Sallerström Johnson
Köksmästare Söderfors Herrgård