Rotfruktsrecept

Kyckling med ugnstekta grönsaker
2 port

2 kycklingklubbor
2 morötter i bitar
1-2 palsternackor i bitar
150 g kålrot i bitar
1 röd lök i klyftor
½ fänkål i skivor
3 vitlöksklyftor
1 msk honung
1 msk olja
1 tsk soja
salt
peppar

Skär samtliga grönsaker i bitar.

Lägg kycklingen och grönsakerna var för sig i ugnsfasta formar. Blanda honung olja, soja, salt och peppar. Häll det över kyckling och grönsaker. Ställ in båda formarna i ugnen, 200° och stek i ca 35 min. Rör om i grönsakerna några gånger.

Rotfruktspytt med sting
4 portioner

1 stor kålrot
3-4 morötter
1 gul lök
1,5 msk rapsolja
0,5-1 röd färsk chili eller 0,5 tsk sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
2-3 msk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk timjan
2 dl vatten

Skala kålroten med kniv och morötterna med potatisskalare. Skär rötterna i tärningar ungefär 1 cm stora. Skala och finhacka löken.

Häll oljan i en ganska stor gryta. Lägg i rotfruktstärningar och lök och fräs ett par minuter.

Klyv chilin på längden, skrapa bort kärnorna (var försiktig när du hanterar chili, den bränner) och strimla den. Rör ner chilin i rotfrukterna eller tillsätt sambal oelek, ingefära och eventuellt vitlök.

Blanda ner vinäger, honung, salt och timjan, rör om och häll på vatten.

Koka upp och sjud under lock tills rotfrukterna mjuknat, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta av locket, höj värmen, låt det mesta av vätskan koka bort och smaka av.

Morotsoppa med timjan
4 portioner

300 g morot
1 potatis
0,5 gul lök
1 msk rapsolja
2 krm timjan
1 vitlöksklyfta, hackad
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
salt och peppar

Servering:

Gräddfil

Skala och skär morot och potatis i bitar. Skala och hacka löken. Fräs allt i rapsoljan tillsammans med timjan och vitlök. Slå på buljong och låt soppan koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. Mixa soppan slät och späd ev med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick gräddfil