Sameorganisation vill flytta Sametinget till Arvidsjaur

Det planerade sametingshuset i Kiruna ska utredas på nytt. Det beskedet gav jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson Vid sitt besök i Kiruna. Same Ätnam har satsat hårt för att få tillstånd en ny utredning om var Sametinget och Sametingets parlamentsbyggnad ska vara placerad. Nu har regeringen sagt ja till en ny utredning om sametingsbyggnaden.

En utredning har tidigare gjorts om hur sametingsbyggnaden ska se ut. För detta satsade förra regeringen fyra miljoner på att utreda och ta fram ett förslag till parlamentsbyggnad. Men det utreddes aldrig var parlamentsbyggnaden skulle placeras i sameområdet. Det finns enbart ett beslut från sametingets styrelse att byggnaden ska vara placerad i Kiruna.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko menar att utredning om sametingsbyggnaden började i fel ända.

– Först borde man utreda var byggnaden borde placeras och därefter hur byggnaden ska se ut. Nu har man gjorde man tvärt om.

Utredningen om hur byggnaden ska se ut är klar. Nu gäller det att utreda var sametingsbyggnaden ska ligga. Här har Same Ätnam en klar uppfattning.

– Det är naturligt att sametinget placeras mitt i sameområdet, det vill säga mitt emellan Karesuando i norr och Idre i söder. På så vis får alla samer lika nära till sametinget och sametinget känns centralt för alla samer, säger Lasko

Lars-Nila Lasko menar att då är Arvidsjaur den mest naturliga platsen för sametinget och en sametingsbyggnad.