Ingen insatsstyrka i Norrbotten

Polisens insatsstyrka i Norrbotten läggs ner. Det förslås i en utredning gjord på uppdrag av Rikspolisstyrelsen. Men länspolismästare Seppo Wuori är kritisk till förslaget, och kräver att insatsstyrkan i länet blir kvar.

Länspolismästaren Seppo Wuori vill inte bara att den regionala insatsstyrkan ska vara kvar, han vill också att den ska bli större.

Planer finns att insatsstyrkan ska växa under hösten från 14 personer i dagsläget till 18-20 personer innan årets slut.

– Jag anser inte att insatsstyrkan ska läggas ner, och så länge den finns är jag ansvarig för att verksamheten fungerar, säger Seppo Wuori om att ytterligare förstärka den norrbottniska insatsstyrkan. Wuori anser också att den nedlagda bombguppen som funnits i länet bör återuppstå.

Rikspolisstyrelsens utredare har lagt fram ett förslag som är tänkt att effektivisera polisens specialenheter i landet. Enligt förslaget ska nuvarande regionala insatsstyrkor läggas ner.

Kvar blir den nationella insatsstyrkan och pikétenheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa ska sedan kunna rycka ut i resten av landet vid behov enligt förslaget.

Om förslaget går igenom kommer hela norra Sverige att behöva kalla in insatsstyrkan från Stockholm vid behov. Men de långa avstånden över landet är ett problem anser Norrbottens länspolismästare Seppo Wuori.

– dDet är en arbetsmiljöfråga att medarbetare vet att det finns förstärkning att få inom rimlig tid, enligt Seppo Wuori.

Insatsstyrkan i Norrbotten består idag av 14 poliser från Luleå, Kiruna, Älvsbyn och Piteå. De rycker ut vid svåra situationer, i samband med bland annat skottlossning, bankrån och gisslansituationer. Det var också insatsstyrkan som kallades till platsen där en 29-årig man skjutits till döds i Överkalix i juli i år.

När beslut ska fattas om landets insatstyrkor är ännu inte klart.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se