Snabbt och trådlöst telekoms framtid

Telekomföretaget Ericssons ledning var på tisdagen samlad i London, för en stor strategi- och teknikdag. Syftet var bland annat att försöka övertyga alla analytiker, investerare och journalister om företagets styrka.

Ericssons koncernchef Carl-Henrik Svanberg talade om den snabba utvecklingen.

– Utvecklingen av telefonin i världen är fascinerande. Vi har passerat tre miljarder mobilanvändare och vi tror att det kommer att vara fyra till fem miljarder om några år. Vi har en stark position i alla de länder där det sker en kraftig utbyggnad. Sedan är det också så att datatrafiken mobil-dator och mobil-bredband slår igenom nu, det ser vi alla hemma i Sverige. Man kan inte läsa en tidning i dag utan att se hur man kan vara i sommarstugan med sin bärbara dator och sitt mobila bredband, det är två viktiga utvecklingstrender för oss.  

Trådlöst
Det var en positiv Carl-Henrik Svanberg som stod på podiet på ett av lyxhotellen i London. Det som fick Ericsson-ledningen att se nöjd ut var en genomgång av vad som sker just nu inom telekom. Kodorden är fortare, enklare och gärna trådlöst.

Vinsten i Ericssons senaste kvartalsrapport var 9,3 miljarder kronor före skatt. Företaget har fått flera ganska stora order den senaste tiden och ska bygga nya nät eller driva och underhålla befintliga.

Nokia är störst
När det gäller mobiltelefonerna är Sony Ericsson fjärde största tillverkare i världen, efter Nokia, Motorola och Samsung. Frågan är om Ericsson skulle kunna nå förstaplatsen.

– Att bli störst tar nog ett tag, för Nokia har en fantastiskt stark position. Men framför allt slåss vi rejält om tredjeplatsen och det är ett spännande mål, säger Carl-Henrik Svanberg.

Men det är tredjeplatsen som är målet, eller kan ni nå längre?

– Det är väl alltid så att man lägger upp mål i livet och när man har nått det så sätter man upp ett nytt mål. Just nu är vi väldigt väl positionerade och har nog så småningom andraplatsen inom räckhåll tror jag. Men vi har en stark marknadsledare och de sitter nog starkt i många år.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se