Ny rutin gav dopade skidåkare chansen att fuska

En ny rutin för dopningstester inom skidvärlden, som infördes utan att allmänheten fick veta om det, kan ha gett många dopade skidåkare chansen att undgå upptäckt.
Som rutin har hela startfält börjat testas, och det har landslagen blivit förvarnade om av Internationella skidförbundet, FIS. En rad kritiska röster reagerar nu på förfarandet.
Rutinen har upprört flera, bland andra Sveriges tidigare förbundskapten Magnar Dalen: – Jag tror att det viktigaste med dopningstester är att de är helt oanmälda och att det kommer kontrollanter direkt på plats där åkare bor, att man spärrar av och genomför sitt test och att man inte får någon form av förvarning om att det ska vara ett test. Vad har du för minnesbilder som förbundskapten för Sverige, när det gäller föranmälan? – Några gånger har man fått veta det i förväg, och då har man både själv och aktiva reagerat, säger Magnar Dalen. – Tror att det är bättre att köra några oanmälda tester där man kanske testar av en, två eller tre nationer och sedan tar nästa gäng av nationer på nästa tävling. Svensk IOK-ledamot mycket kritisk En annan som är mycket kritisk mot att landslagen förvarnats om testerna är Arne Ljungkvist, mångårig ordförande i Internationella olympiska kommitténs, IOK:s, medicinska kommitté. – Att det är oförberett, det är idén, att idrottsmannen ska veta att han eller hon riskerar att bli testad när som helst och var som helst. Idén faller på något vis om man aviserar på förhand. En väl så grundläggande idé med antidopningens strategi är ju att göra det oattraktivt att frestas att dopa sig, säger Arne Ljungkvist. Svenske tävlingschefen ringde i förväg Testpatrullerna slog till och testade hela startfältet vid fyra tillfällen förra säsongen. En av dem som arbetat med testerna är FIS' tävlingschef Bengt Erik Bengtsson. Han har själv ringt och förvarnat lagkaptener dagen före ett sådant här test, men han säger att han gjorde det av rent praktiska skäl: – Vad jag gjorde var att jag hjälpte till att det skulle gå så smart och smidigt för de här olika lagen, och därför var man ju tvungen att indela dem relativt tidigt för att de skulle kunna sköta sina normala uppgifter och inte stå uppe i en trappa och vänta hela dagen. Hur gick kallelsen till? – Kallelsen gick till på så sätt att man hade ett tidsschema på dagen från 8 till 18, och sedan gick man och frågade ”när passar Italien imorgon?”, då talade de om en tid, ”när passar det Norge att komma imorgon?”, då talade de om en tid, och så vidare, svarar Bengt Erik Bengtsson. Anledningen till att jag frågar det här är att en del landslag har reagerat på det här faktumet ... – Ja, det reagerades första gången när jag ringde till det svenska laget ”kan du komma imorgon klockan åtta?”. Varför reagerade de då? – Det trodde väl att man skulle kunna mygla med blodet kanske. Men kan man inte det? – Jag vet inte, jag tror inte det, jag vet inte. Arne Ljungkvist, en av världens ledande auktoriteter inom idrottsmedicin, ger klart svar på vad en förvarning kan betyda för de som dopat sig: – Man kan sannolikt åstadkomma utspädningseffekter både på blod och urin så att man ligger under de blodvärden som är kritiska. Det finns sätt att trixa, om man blir varskodd i förväg.
Bengt Skött, Radiosporten och Staffan Forssell, Vetenskapsradion