Samisk förskola i Karesuando blir verklighet

Det blir en samisk förskola i Karesuando. I går tog politikerna i Kiruna kommun det slutliga beslutet. - Är det sant? Det här betyder så mycket för barnen, säger föräldern Ulrika Tapio.
Det har länge funnits ett önskemål från föräldrarna om en samisk förskola i Karesuando - men Kiruna kommun har hela tiden sagt nej. Men efter att sameskolstyrelsen formellt har bett Kiruna kommun om att få starta en samisk förskola så har frågan fått en ny vändning. Samverkan i fokus Nu är kommunen positiv till en samisk förskola - men barn- och utbildningsnämnden betonar att det ska ske i samverkan med den kommunala förskolan. - Vi tycker det är oerhört viktigt och väsentligt att samverkan kommer i gång. Inte minst mot bakgrund av de senaste tidens händelser i Karesuando, säger Roger Suup (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Uppmärksammad konflikt Karesuando har den senaste tiden uppmärksammats för konflikten på högstadieskolan, där drygt 20 samiska barn stannat hemma från skolan den senaste veckan. Barnen har känt sig mobbade och trakasserade på grund av sin samiska bakgrund och föräldrarna har därför hållit sina barn hemma. Föräldrar gläds Men nu blir rubrikerna annorlunda när politikerna bestämt sig för en samisk förskola i Karesuando. Ulrika Tapio är en av samiska föräldrarna som gläds i dag. - Jag blir väldigt förvånad men samtidigt glad. Föräldrarna har ju kämpat för detta i 20 år, säger Ulrika Tapio.
  • Vad betyder det här för barnen? - Det är så viktigt att barnen får prata sitt eget språk och bli förstådd. Men det är inte bara språket utan också tankesättet, värderingarna och även maten. Det här får barnen att känna sig trygga.
  • Hur känns det som förälder i dag? - Det känns bra för jag har verkligen varit orolig och funderat hur jag ska göra. Det har känts som att man måste ordna privat barnomsorg, säger Ulrika Tapio. Nu slipper Ulrika Tapio ordna privat barnomsorg. Kiruna kommun och sameskolstyrelsen ska nu teckna ett avtal om samisk förskola i Karesuando - sedan tidigare finns samiska förskolor i Jokkmokk, Gällivare och Kiruna.