Antikrundan hittade miljontjur i Tranås

Efter det att SvT:s program ”Antikrundan” var i Tranås i söndags är staden inte längre sig  riktigt lik.
Carl Milles ”Europa och tjuren” som vanligtvis står utanför stadshuset monterades ned och låstes in i stadshuset eftersom det visade sig att den var värd miljoner.

När programmets konstkännare Claes Moser fick syn på skulpturen, som är en mindre modell av den som pryder Stora torget i Halmstad, påpekade han att den kanske borde ha en säkrare placering eftersom en liknande skulptur såldes för inte så länge sedan till en samlare i USA för två miljoner kronor.

Redan på söndagskvällen fattade kommunalrådet och kulturnämndens ordförande Per Ulfsbo beslutet att flytta in skulpturen från den plats den stått i närmare 20 år.

Att skulpturen är värd hela två och en halv miljon kronor hade man ingen aning om. Nu får tjuren husera i Tranås stadshus tills man har bestämt, om den går att stöldsäkert förvaras utomhus igen.

Enligt William Wareing, intendent på Millesgården på Lidingö, har det gjutits fyra eller fem stycken av den mindre varianten av skulpturen efter Milles död 1955. Det får gjutas max tolv och dessa ska då vara numrerade.

Men konstverket i Tranås är inte numrerat, vilket innebär att skulpturen gjordes under Milles levnad. Milles numrerade inte sina konstverk, enligt intendent Wareing.