13 december 2002
KLÄDESHOLMARE, KARRÉ MED FETAOST och CITRUSBÅL.
FÖRRÄTT
KLÄDESHOLMARE
DETTA ÄR BRA ATT HA:
200 g löksill
1 msk smör
1 rågkaka delad i fyra bitar
4 stora msk kall potatismos
2 hårdkokta ägg i skivor
2 tomater i skivor
Dillkvistar för dekoration
GÖR SÅ HÄR:
Smöra de fyra rågkakebitarna och lägg på ett ganska tjockt lager av potatismos på smöret.
Skär sillen i tunna bitar som läggs ovanpå potatismoset.
Ta en matsked och ta spadet från burken och droppa över sillen på varje macka. Ta även av löken som finns i burken och lägg på sillen.
Till sist är det dags att lägga på de hårdkokta äggen och tomaterna samt garnera med fina dillkvistar.
Drick gärna öl till detta, men nåt som är väldigt gott till är ett starkt te.
VARMRÄTT
KARRÉ MED FETAOST
INGREDIENSERNA:
1 msk smör
Salt o peppar
4 karréskivor på ca 150 g styck
1 tsk vitlökspulver
100 g fetaost
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 dl vatten
20 st svarta oliver
TILLAGNINGEN:
Börja med att krydda köttet med salt, peppar och vitlökspulver. Stek sedan köttet gyllenbrunt på båda sidor.
Lägg köttet i en smord eldfast form och smula
fetaosten över köttet. Skala och hacka löken som även den strös över köttet. Så är det dags att slå på vatten och rödvinsvinägern. Strö till sist över oliverna.
Ställ in formen i en 225 grader varm ugn i ca 5 minuter.
När detta serveras så görs det med någon form av potatis, typ råstekt, som är härligt kryddad. Dessutom så är en härlig tomatsallad mycket gott till detta.
EFTERRRÄTT
CITRUSBÅL
INGREDIENSERNA:
2 pressade citroner
2 pressade grapefrukt
8 pressade apelsiner
8 – 10 cl grenadin
1 1/2 dl lätt sockerlag
15 – 20 st kumquats (frysta)
1 l fruktsoda
Skivor av lime, apelsin och citron
TILLVERKNINGEN:
Börja med att lösa en dl socker i 1 1/2 dl vatten. Pressa sedan citrusfrukterna och häll detta i en lämplig bålskål. Häll även ner grenadinet. När sockret löst sig i vattnet så blandas även detta ner i skålen.
Kumquatsfrukterna får gärna ligga i frysen några timmar. Dessa ska läggas i för att kyla bålen.
Sedan är det tid att lägga ner de skivade frukterna och hälla i fruktsodan.
Det sista som görs är att lägga i de frysta frukterna. Vill man så kan man också garnera med lite fina blad av mynta.