Medicinsk chef ovetande om negativ regeländring

Längdskidsportens systematiska förvarningar inför stora provtagningar har nu till och med blivit inskriven i Internationella Skidförbundets, FIS, regelverk.
Detta utan att den högste medicinske chefen vetat om det.
En ny rutin för dopningstester inom skidvärlden, som infördes utan att allmänheten fick veta om det, kan ha gett många dopade skidåkare chansen att undgå upptäckt. Fuskarna kommer undan Flera landslag och lagledarna har i god tid blivit uppringda eller fått förhandsinformation i kuvert dagen före dopningstester på hela startfält, i samband med fyra världscuptävlingar förra året. Föranmälningarna har inneburit att alla fuskare haft gott om tid att hastigt trycka ner sitt blodvärde till normal nivå, och på så vis slippa ett påföljande och eventuellt avslöjande urinprov. Medicinsk chef ovetande När Radiosporten informerade Internationella skidförbundets medicinske chef Bengt Saltin om att det från nu i vinter blivit en skriven regel att informationen ska komma 1-2 dagar före testerna sker, blir han förbryllad. – Det förvånar mig att det står på det sättet. Hur borde det vara tycker du? – Att alla skidåkare överraskas klockan sju på morgonen i samband med att blodprovs tas. Det vore ju det helt ideella.
Bengt Skött, Radiosporten
På lördag 14 december 14.03-15.00 sänds i P4 en dokumentär som utifrån fallet Johann Mühlegg skildrar den idrottskultur i vilken han kunnat verka. Läs mer om dokumentären här.