SSR kan tvingas säga upp personal

Samernas Riksförbund, SSR, måste minska på personalen. Det här kan bli en konsekvens av besluten från sametingets kulturråd om bidrag till samiska organisationer.
Trots att SSR är den organisation, vid sidan av Same ätnam, som kom lindrigast undan kulturrådets bidragsminskningar, kommer medlemmarna att märka av medelsbristen. Per Gustav Idivuoma, ordförande för SSR, är mycket kritisk till kulturrådets nya policy att överföra en stor del av pengarna till projektverksamhet. - Det kommer helt klart att påverka vår verksamhet och synas bland våra medlemmar, säger Per Gustav Idivuoma.
  • Kommer ni att behöva säga upp folk? - I vart fall finns det i vårt scenario att vi måste säga upp folk – vi kommer åtminstone att varsla om uppsägningar, säger Idivuoma.
  • Vad säger du om kulturrådets idé om att satsa mer på projektmedel? - Själva grundtanken om att aktiviteter genererar ekonomi, det är nog en riktig tanke. Men jag vill varna för att långsiktigheten försvinner om man ska gå över helt och hållet till projektmedel och det har vi lång erfarenhet från i SSR. - Det vore en oerhört farlig väg för SSR om vi tvingades övergå helt till projektfinansiering. Det måste finnas en grundfinansiering och en bemanning för att serva all projektverksamhet, säger Idivuoma.