Avgiftning av kroppen rena bluffen

Att avgifta sig själv är en växande hälsotrend. Det handlar om att med kost och örttillsatser driva ut gifter och andra slaggprodukter ur kroppen. Men det här fungerar inte i verkligheten menar experter.

Per Stål är överläkare på leveravdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han menar att detox bygger på en myt om hur kroppen fungerar.

– Det finns inget undermedel som drar igång hela avgiftningsmaskineriet i ett svep. Man får folk att tro att det finns enkla lösningar på svåra problem, säger han.

Två metoder i en
Man kan säga att detox är två metoder i en. Dels att ändra vad man för in i kroppen, genom att byta kost och sluta röka och dricka alkohol. Dels att stimulera kroppens reningssystem att driva ut de gifter som redan finns i kroppen, med antioxidanter i frukt och grönt, speciella örter eller fotbad.

Kritisk
Och det är det här som Per Stål är kritisk till.

Om man slutar att dricka alkohol till exempel så jobbar enzymerna i levern bättre, och kroppen liksom renar sig själv, men man kan inte bättra på kroppens eget system, säger Per Stål till Kropp & Själ.

Gustav Asplund
kropp@sr.se