Trädgårdsfrågor...

... svarar Peter Hilton på regelbundet i Cappuccino. Trägårdsanläggning, gödsling, beskärning av buskar och träd, allt kan du fråga trädgårdsmästaren om.

Trädgårdssnack 11 juni:
Lisbeth Johansson
i Brastad har haft en trädgårdsazalea i en inplastad kruka, och nu har det kommit skott. Men vad kan hon göra nu, undrade hon? Rådet som Peter gav henne var att plantera om den i en lite större kruka och låta den stå ute. Men se upp så att den inte torkar!
Asta Strid i Dalskog ville veta om hon kunde slå av fröna på gullvivor och låta dessa gro i jorden? Och mycket riktigt tyckte Peter att det vore bra.
Barbro Jonsson i Stenungsund hade två plommonträd hemma, en Opal och en Victoria. Dock hade blad fallit till marken, och dessa hade fått svarta och gröna fläckar. Vad var detta? Peter härledde det till att det kunde ha berott på det omväxlande vädret mellan varmt och kallt, samt att det har varit för lite bin i luften.
Inge Ek i Vänersborg hade hösthallonbuskar, men där grenar fallit till marken. Vad kunde han göra åt detta? Det är viktigt att hjälpa till med stöttning, sade Peter.
Leif Jacobsson Hade fått löss på sina rosor, och Peter föreslog ett medel vid namn ”Calypso”.
Thorleif i Töcksfors odlade gurkor, men vissa av dem hade torkat och ruttnat 3-6 cm, varför? Peter föreslog att Thorleif skulle plocka bort de första ämnena längst ned i början av odlingen.
Eva i trollhättan var en stolt ägare av en blå sibirisk bergsvallmo, och hon undrade ifall det är en svår planta? Ja, svarade Peter, det är svårt att få den att ta sig. Och den kräver mycket näring samt ett högt ph-värde.
Ulla Palmér hade fått något vitt och ulligt i sina bokträd. Dessa ting var löss och även här kunde man nyttja ”Calypso” för att bli av med det.
Avslutningsvis tipsade Peter om att man ska ge alla fleråriga växter näring nu innan midsommar. Dessutom påpekade han att mna bör vattna alla växter rikligt, gärna 3-4 minuter per växt. Därmed tar Peter Hilton semester och återkommer i höst igen, redo att svara på just Dina frågor.

Trädgårdssnack 28 maj:
Peter Hilton
besvarade en lyssnarfråga från förra programmet som Tomas i Kendum ställde, och det gällde hur man ska beskära palmlilja. Peter gav svaret att man helst bara ska avlägsna torra eller dåliga blad, för att sedan låta den växa.
Maj-Britt på Orust ville veta vad det var för en orange svamp hon hade sett på en en. Peter förklarade att det finns en svamp som enar bär på, som är orange. Det var den som Maj-Britt hade sett.
Tips på balkongplantering. Peters förslag var att man bygger en 60 cm bred och hög låda med hela balkongens gavel i längd. Och man kan använda tryckimpregnerat virke t.ex. Klä sedan lådan i frigolit samt en duk, och i med lekakulor i botten. Lägg därefter i en markduk och fyll på med bra jord, och vips har man en bra odlingslåda.
Vattna i torkan! Peter påpekade, likt för två veckor sedan, vikten av att vattna sina växter i detta torra väder. En måttstock är ca. 10-20 liter per växt.
Margareta i Stenungsund hade en kastanj som hon undrade om hon kunde beskära. Men Peter tyckte att man helst ska låta bli att beskära katanjträd. Men om man måste, så bör man göra det på sensommaren eller hösten, då kastanjen är ett blödande träd.
Anders hade införskaffat en ligusterhäck, frågan var bara när den ska täckas med bark? Enligt Peter ska man först nyttja rejält med hönsgödsel i jorden, på båda sidor om häcken, och sedan lägger man på täckbark. Ca. 5 cm. för att fylla på med mer till nästa år.
Annie i Munkedal hade en kal gillalönn, vad kunde orsaken till detta vara? Hon fick svaret att den troligtvis har frusit i blomknopparna.
Kerstin i Älvängen ringde in till Peter Hilton för att får reda på hur man får bort åkervinda. Svaret som hon fick var att man sprutar eller penslar försiktigt med lite Roundup.
Lars i Lysekil hade råkat ut för något som hade gjort hål i hans penséers blad och blommor. Något som Peter härledde till en jordvarelser vid namn öronvivel.
Inger i Uddevalla ville odla persika, men hur skulle hon göra? Inledningsvis har man den med fördel i en kruka i ett fönster inomhus med söderläge. Eller i ett växthus.

Trädgårdssnack 14 maj:
Matilda i Vänersborg
hade en syrén, en kaprifol samt en rhodondendron som hon ville veta när hon skulle beskära. Peters tips gällande syrén är att den ska beskäras lite grand under sommaren, rhodondendron putsas med fördel efter blomning och vad gäller kaprifol ska den klippas under våren.
Tomas i Norra Kendum undrade över hur man klipper en palmlilja. Peter hade inget direkt svar utan lovade att återkomma i ämnet.
Kia i Strömstad förbryllades över varför hennes 20 år gamla rödavinbärsbuskar gav så dålig utdelning. Enligt Peter ska man beskära dessa buskar varje år men behålla de nya grenarna. Hans förklaring till den dåliga utdelningen bär kunde ha att göra med att buskarna hade frusit i blomknopp.
Ulla i Munkedal hade en lagerhägg som inte ville växa på höjden. Det visade sig att det finns ett flertal sorter lagerhägg som är allt från krypande längs marken till arter som kan bli meterhöga. Möjligt var att Ulla hade en lågväxande dylik.
Inger i Sjuntorp ville veta när det lämpar sig att klippa ner sin buxbom. Svaret hon fick var att den bör skäras hårt på vintern.
Sven från Töftedal frågade om två fruktträd, äpple- och plommonträd. Hans problem var att äppelträdets knoppar hade blivit bruna. Peter misstänkte att Svens träd blivit drabbat av äppelvecklaren. För att bli av med denna fanns medel att bespruta med.
Barbro i Trollhättan hade gamla buskrosor som hon önskade beskära, frågan var bara hur detta görs? Viktigt var att varje år avlägsna någon gammal gren 10 cm ovan mark för att få bäst resultat.
Avslutningsvis ville Peter Hilton poängtera vikten av att vid den här tiden av torrt väder vattna sina växter ordentligt. Det behövs minst 10-20 liter vatten per växt för att det ska nå in under växtens rötter. Hellre mer än för lite med andra ord.
Trädgårdssnack 29 april:
Birgitta i Uddevalla hade lyckats få frön från sina sparrisplantor och undrade hur hon skulle så dem. Peter Hilton var osäker och tror att sparris frön inte är äkta, man får alltså inte samma planta om man sår dem. Vill man ha fler plantor ska man föröka sparris genom delning.
Inger i Färgelanda och Lisa i Ljungskile undrade om sin hortensia. Peter berättade att hortensia trivs bäst i skogsjord. Den ska vara fuktighetshållande och mullrik, därför ska man blanda i torvmull i jorden. Plantan bör bara ha sol halva dagen. Desto surare jord och vatten den får desto blåare blir blommorna.
Leif mejlade en bild på sina idegransskott, Taxus, och undrade om de kommer att ta sig. Det trodde Peter Hilton, men den som tänkt sig att skapa en idegranshäck genom att ta egna skott. Hon får vänta i tio år innan det blir en häck att tala om för idegran är långsamma i starten.
Hur utrotar man Svalört undrade Marita Olsson i Uddevalla. Det är svårt, hyvla av 15 centimeter av jorden då går det nog, sa Peter Hilton.
Jonas Thorén undrade varför hans en blivit brun. Det kan bero på vintern, men också på att den stått för blött, förklarade Peter Hilton. Har den blivit brun ända ut i tipparna då går den inte at rädda, då blir den inte grön igen.
John i Trollhättan undrade om det går att köpa nematoden som det talas om för att får bort mördarsniglarna. Peter Hilton förklarade att den antagligen måste beställas, eftersom det är en mask så måste den vara färsk och användas direkt, man kan inte lagra dem. Peter Hilton menade att det finns annat gift som man kan spruta på varje snigel som fungerar bra som man kan köpa.
Veronica i Nossebro ska anlägga ny gräsmatta och undrade om det vara bara att lägga på matjord och så. Har du åkerjord från början bör du lägga på 10 centimeter mursand och sedan 10 centimeter torvmull och blanda innan du sår, sa Peter Hilton. Sedan ska man vattna varje dag till det börjat gro, då får man bara vattna på morgon eller kväll, inte på dagen.
Karl-Robert Rogstad i Skee har päronträd som hans far satte på 20-talet har trodde de var av sorten pergamott. Peter Hilton förklarade att det var en päronsort som inte är så vanlig idag.
Trädgårdssnack 5 mars: Fortfarande är det beskärning av träd som gäller. Peter Hilton påpekade att eftersom våren är så tidig bör man klara av trädbeskärningen de kommande två veckorna.
Kerstin Alexandersson i Stenungsund undrade om hon kunde stamma upp sin 10-12 meter höga cypress och de går alldeles utmärkt.
Gulli Eliasson i Svenshögen vill klippa ner sin tuja. Peter Hilton förklarade att det går bra att klippa men man ska helst ta lite varje år och inga stora tag. Klipp inte ner hela toppen så att det gröna försvinner.
Ingrid i Mellerud frågade om det går att klippa rosorna och ta bort mossan i gräsmattan. Peter Hiltons råd var: Vänta! Björkarna ska ha musöron innan man klipper rosorna och, gräsmattan bör ha börjat växa innan man ger sig på mossan.
Gerd i Rådanefors undrade om det går att klippa en bok? Svaret blev ja, men inte för mycket.
Eva i Strömstad har en nyanlagd gräsmatta, från förra året, som ser trött och gul ut nu. Peter Hiltons råd blev släng på algomin nu, efter 3 veckor kan man gödsla med blåkorn och tillsommaren gödslar man med hönsgödsel eller liknade.
Eva i Vänersborg undrade hur man sår från ”Mose brinnande buske”? Peter Hilton lovade att läsa på och återkomma.
Arne Andersson i Trollhättan frågade om vård av Äppelträd. Hilton påpekade att man får inte ta för mycket och lämna stubbar.
Cecilia i Stenungsund undrade om det går att ta skot av forsythia och det går alldeles utmärkt blev svaret.
Jenny i Färgelanda mejlade in en fråga:  jag hade tänkt att plantera syren häck kan jag ta sticklingar av den syrenhäcken jag har nu eller ska jag ta sticklingar på hösten? Och hur gör man på bästa sätt för att ej skada rötterna? Peter Hilton svarade att det går utmärkt att ta sticklingar nu och man behöver inte vara rädd för att skada rötterna. Se bara till at sticklingen får med sig ordentligt med rötter.
Annika mejlade också: Jag har en allé av oxelträd där kronan börjar ca 2,5 meter över mark. Vad händer om jag sågar av den vid 2 meters höjd. Peter Hilton sa att man får aldrig ta bort med än en tredjedel av ett träds krona. Så att ta av oxelträden på 2 meters höjd är inte bra.

Trädårdssnack 20 februari handlade om beskärning av buskar och träd. Peter Hilton påpekade hur viktigt det är med bra verktyg, en sekatör ska ha två skär, gå at slipa och kostar minst 300 kronor om den ska vara bra japansåg, som har en tandning som gör det lätt att arbeta som sågar på tillbakadragen bör man också ha. 

Leif Jacobsson i Trollhättan undrade vad man gör för att hindra hararna från att ”beskära” buskarna. Peter Hilton svarade att det finns pellets som luktar skarpt som de inte gillar och som man kan lägga ut.
Eivor i Trollhättan har en hasselbuske som hon undrade när man kan beskära och det går bra nu.
Ann-Charlotte i Sollebrunn undrade när rosorna ska beskäras och svaret blir : När björkarnas börjar få blad.
Gunnel i Åmål undrade när man kan beskära Ask det går bra i juni juli augusti och september, men ska man hamla trädet, det vill säga stympa det bör man göra det nu.
Gunvor i Lysekil undrade varför äppelträdet inte blommar. Peter sa att det kan beror på att det har det för bra, så det tycker det inte behöver tänka på ätteläggar. Men han sa också att det kan ta 5-10 år innan ett äppelträd bär frukt.
Desirée i Sundsandsvik undrade hur mycket hon kan klippa sin häck rosa rugosa som är nästa 40 år gammal. Så länge den är frodigt och mår bra kan man såga den 10 cm övermark. De tjocka grenarna skulle Peter ha tagit av under gjord, sedan på med rejält med kalk och senare hönsgödsel till våren. Det går bra att beskära nu. 
Fredrik i Uddevalla undrade om vinrankor, utan att veta vilken sort det är frågan om säger Peter Hilton att generellt kan man beskära vinrankor hela sommaren. Men hårdare beskärning ska göras på hösten eller tidigt vinter.
Kerstin i Stenungsund undrade om en stor cypress och Hilton säger att de kan tas ner på höjden men man måste tå forma en topp och det får man göra varje år sedan. Man får inte klippa cypressen så hårt att det inte finns några gröna barr kvar och det går bra att beskära den nu.9 januari:
Att bygga hus och anlägga trädgård var temat. Peter Hilton berättade att bygger man hus får man räkna med att det kostar cirka 10 procent av huskostnaden att anlägga en trädgård, men många glömmer att räkna in det i kalkylen.
Han kom också med goda råd för den som ska anlägga trägård från grunden.
1: dränera
2: är det lermark lägg täckduk på leran över hela trädgården.
3: lägg på 50 cm matjord.
4: därefter är det dags för gångar, gräsmatta, häckar och träd.
19 september.
Peter Hilton gav råd inför höstens arbete i trädgården och tipsade om hur man skapar sig en lässkött trädgård:
Bertil i Havstensund ville veta hur han ska beskära sin Oxelhäck.
Hilde Dahlin på Orust undrar hur man gör med en Magnolia som blommar på hösten.
Isolde i Uddevalla ville ha råd för den klematis hon har på balkongen.
Inge-Marie Olofsson på Orust undrade om hon kan flytta sitt äppelträd.
Karin i Munkedal ska flytta och undrade om hon kunde ta med sig plantorna i trädgården för huset skulle rivas.
Micke på Orust ska anlägga gräsmatta och undrade hur mycket jord och sand behöver ha.
Kerstin i Ljungskile undrade när rododendron kan klippas
Lennart i Skee ville ha hjälp att bli av med mjöldaggen på sin Klematis