Usel kunskap om hygien i livsmedelsbranschen
Personal på företag som hanterar livsmedel har usel kunskap om hygien. Det visar en granskning som länsveterinären och miljökontoren i tio av norrbottenskommunerna gjort.
84 ställen där man tillverkar och bereder livsmedel har besökts - främst restauranger, bagerier och charkuterier. Inte ett enda ställe klarade sig utan anmärkning på hygienen.
- Arbetsgivarna är skyldiga att utbilda sin personal, men gör det inte, säger länsveterinär Greta Wilhelmsson-Alexis.
Hon anser att de grundläggande kunskaperna om hygien är så dåliga att hon nu vill att kraven skärps på den som till exempel tänker starta en restaurang.
- Det är dags att införa ett slags körkort i grundläggande hygien för den som ska hantera livsmedel, säger hon.
Att inte fler fall av matförgiftning och spridning av sjukdomar inträffar tror hon kan bero på att maten oftast upphettas och att många bakterier då dör.