Det osynligas piano 5 - Operabögar och lesbiska sopraner

P2 måndag 24 september kl 12.30 och P1 lördag 29/9 kl 23.07

Temat för den femte delen av Birgitta Tollans serie är ”Operabögar och lesbiska sopraner”. Inom operavärlden finns en uppsjö homo- och bisexuella män.

Men hur många lesbiska kvinnor känner vi till? Över hela världen lyser lesbiska sopraner med sin frånvaro. I alla fall de som är öppna med sin sexuella preferens. Till programmet idag har en svenska tackat nej – hon är rädd för att få sin karriär spolierad och hennes hustru är orolig för sitt jobb inom den klassiska musikbranschen.

I programmet medverkar dock två sopraner som älskar kvinnor: norskamerikanska Kristin Norderval som slutat sjunga traditionell opera och operasångerskan Stella Scott som har lämnat operascenerna. Professorn och teatervetaren Tiina Rosenberg berättar om byxroller och varför operakonsten är en kroppslig konstform - i likhet med porrfilm.

Dramaturgen Göran Gademan, som skrev boken Operabögar, ger exempel på orgasmmusik i operorna och frilägger den navelsträng som finns mellan operabögars mammor och de stora operadivorna. Han avslöjar också vilken opera som ger homo- och bisexuella mod att skaffa barn. Vi möter den manlige ”traumatiske sopranen” Ira Siff från La Gran Scena Opera Company i New York. Och vi hör musik med operadivorna Callas, Anna Moffo, Joan Sutherland, Birgit Nilsson, Frederica Von Stade och Deborah Voigt.