Veckomagasin 2002-11-30
Denna vecka handlar det bland annat om kloning, läkarstämman, bioterrorism och ett nytt cancervaccin.
Kloning på gång?
I veckan meddelade den italienska läkaren Severino Antinori att han är involverad i ett projekt där en kvinna nu är gravid med ett klonat barn. Fostret är 33 veckor gammal, väger 2,5 kilo och är friskt, enligt honom.
Vi diskuterar med professor Lars Ählund Richter, på Huddinge Universitetssjukhus om varför alla är så negativa till reproduktiv kloning och vilka processer som måste fungera.
Jungfrufödsel
Vidare har Dollys skapare Ian Wilmut ansökt om att få forska på hur man kan få ett ägg att växa utan befruktning, en form av jungfrufödsel. Detta sker genom kemisk eller elektrisk stimulans och har fungerat på ägg hos apor.
Professor Lars Hamberger känner Severino Antinori. Hur är då denne genetikens buse som person frågar vi honom.
Läkarstämman
Så har det varit läkarstämma igen, den här gången i Göteborg. 10 000 läkare var där, enligt uppgift, och ett av ämnena som diskuterades var "debriefing". Är det bra eller dåligt?
Michael Borgert och Kristoffer Gunnartz var där och de talade med Tom Lundin - ansvarig för socialstyrelsens nationella centrum för katastrofpsykiatri och Kjell Asplund - styrelseordförande för Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Bioterror
I USA sprider sig rädslan för nya terrorattacker, den här gången kanske med biologiska vapen. Claes Andreasson åkte på konferens i Las Vegas där han träffade:
Jim Crawford, professor och chef för Dept. of Pathology, Immunology and Labroatory Medicine, College of Medicine.
Jacqueline Cattani, epidemiolog och chef för Center for Biological Defense på University of South Florida
Carig Kunitsky, teknisk marknadschef på MIDI
Jerrold Post, professor i psykiatri, George Washington University, Washington D.C.
Ehud Barak, f.d. premiär & försvarsminister Israel
Stephen Calderwood, professor of Medicine, Microbiology and Molecular Genetics på Harvard Medical School, liksom chef för infektionskliniken på Massachussetts General Hospital.
David Hooper, chef för infektionskontrollgruppen på Massachussetts General Hospital, och lektor på Harvard Medical School.)
Vaccin mot cancer
Livmoderhalscancer är ett av världens största gissel,
i bland annat i Sverige pågår det forskning för att komma åt sjukdomen.
Den vanligaste orsaken till cancern är ett vårtvirus, papillomvirus, som framför allt sprids sexuellt och nu har man kommit långt med ett vaccin mot den farligaste typen av virus, som kan bli världens andra cancervaccin.
Varje år drabbas nära 400 000 kvinnor och dom allra flesta i världens låginkomstländer, säger Sven-Eric Olsson, som är chef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.
Nyhetssvepet
Forskare vid University of Alabama har studerat effekterna av minnesträning på seniormedborgare.
Resultaten visar att minnesträning verkligen fungerar, men att den är synnerligen uppgiftsspecifik. Den som till exempel pluggar telefonnummer får mycket riktigt bättre sifferminne - men ingen effekt på andra former av minne.
Forskare vid Cornell-universitetet i New York och universitetet i Seoul i Sydkorea har tagit fram ett genförändrat ris som tål torka, kyla och salta jordar extra bra. Riset har försetts med en speciell sockergen som ger de starka egenskaperna, men bara när nöden kräver; så länge växtbetingelserna är goda vilar genen.
Ät nötter och jordnötssmör så minskar du risken att drabbas av åldersdiabetes, hävdar forskare vid Harvard School of Public Health.
Deras studie på 85 000 kvinnor visar att de som åt nötter en gång i veckan löpte åtta procent lägre risk att få diabetes än de som nästan aldrig äter nötter. Och för de riktiga nötfrossarna, de som ätit nötter minst fem gånger i veckan, var risken hela 27 procent lägre. Sannolikt hänger den minskade risken ihop med en bra sammansättning av omättade fetter. Gillar man inte nötter kan det duga med rapsolja.
Forskare från bland annat IBM i New York, har utvecklat ett sätt att med nanoteknik göra supereffektiva magneter som kan användas för informationslagring och i små elektriska motorer, till exempel fönsterhissarna i en bil.
Hemligheten är partiklar av en järn-platinablandning, som får bygga ihop sig med järn-platinapartiklar med en annan sammansättning.
Partiklarna är i nanometerskala, alltså miljondels millimeter, och de bygger ihop sig själva, som ett pyttelitet självbyggande lego. Och slutresultatet blir ett magnetisk material som är mycket starkare än varje materialblandning för sig.
I veckan hölls en konferens i Stockholm där man diskuterade ett samarbete som inletts mellan konstnärliga högskolor - som Dramatiska institutet, Konstfack och Musikhögskolan - och mer traditionella högskolor och universitet. Med finansiellt stöd från Vetenskapsrådet ska man arbeta med frågeställningar som ligger i gränslandet mellan konst och vetenskap.
Vinnande Vetande
Rätt svar på förra veckans fråga var Romulus och Remus, de två pojkarna som adopterades av en varghona.
Men vad ligger då bakom den här myten ?
Vi bad Gullög Nordquist, vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala Universitet, att berätta om Romulus och Remus.
Veckans fråga:
Vilket år hölls den första läkarstämman?
Svar på vykort till:
"Vinnande Vetande"
759 00 Uppsala
eller med e-brev vet@sr.se
Programledare: Jan-Olov Johansson
Tekniker: Kim Nelson