Kommunrevisor i Hjo har skulder hos kronofogden

Den nyvalde ordföranden för revisorerna i Hjo kommun, vänsterpartisten Thomas Wollin, har över 160 000 kronor i betalningsanmärkningar hos kronofogden. Thomas Wollins skulder gör att vänsterpartiets valberedning i Hjo nu ska se över om Wollin ska vara kvar som ordförande eller inte.

Revisonerna i Hjo har till uppgift att granska kvalitén iden kommunala verksamheten. Om kommunen till exempel missköter sin ekonomi satsar pengar i tveksamma projekt så kan det bli ett ärende för kommunrevisionen.
Tidigare i veckan valdes vänsterpartisten Thomas Wollin till ordförande för denna revision, som ska vara objektiv och i någon mening framstå som fläckfri i sin roll som granskare.
Men den nye ordföranden är registrerad hos kronfogden för betalningsanmärkningar som uppgår till mer än 160 000 kronor. En del av detta är betalt, men kronofogden har beslutat om utmätning och drar varje månad en summa från hans lön för att betala av skulderna.
Frågan är nu om det kan anses besvärande att ordföranden för revisionen själv har en komplicerad ekonomisk situation.
Tomas Wollin själv säger till Radio Skaraborg att skulderna har sin grund i långvarig vårdnadstvist.
- Jag får ta mitt ansvar för det som hänt och betalar tillbaka efter förmåga. Jag kan inte se att det skulle påverka mitt arbete i revisionen, säger han.
Vänsterns gruppledare Fredrik Bellino säger att han inte kände till det här förrän nyligen. Men nu ska vänstern fundera över om det är lämpligt att Thomas Wollin sitter kvar.