Arvsskatten mellan makar kan slopas
Ännu en socialdemokratisk ändrad inställning i kontroversiella skattefrågor tycks vara på väg. Den här gången gäller det arvsskatten mellan makar, som kan komma att slopas enligt en utredning, skriver Dagens Nyheter idag.
Det är en majoritet i utredningen om förändrad arvsskatt som förelår att arvsskatten mellan makar ska slopas. Därmed skulle det vara ytterligare ett exempel på hur partisammahållningen urholkas i regeringsunderlaget.
Nyligen gick vänsterpartiets ledamot i skatteutskottet mot regeringens senfärdighet i det som brukar kallas Pomperipossa-skatten, som drabbar aktieägare.
Vänsterpartiets ledamot i arvsskatteutgredningen, Marie Engström, säger till Ekot idag att det kommer att förslag om slopad arvsskatt mellan makar i utredningen som lämnas till finansdepartementet det 17 januari.
Förslaget som ska genomföras vid halvårsskiftet nästa år, kostar staten 267 miljoner kronor, och eet ska finansieras med en höjning av stämpelskatten från 1,5 till 1,7 procent. Stämpelskatten betalar man när man söker lagfart för en fastighet.
Arvsskatten är en av skatterna som många anser ger orimliga effekter för enskilda människor. Den kan tvinga den efterlevande maken att flytta ifrån en högt taxerad villa. Halva värdet av villan blir arv som ska beskattas, om maken eller makan dör.
Arvsskatten tas ut enligt olika procentsatser beroende på villans värde, och fribeloppet ligger på 280 000 kronor idag. Det har inte förändrats på 10 år men det har som bekant taxeringsvärdena. Fribeloppet har alltså minskat i värde kan man säga.
Socialdemokraterna i utredningen har kämpat för linjen att höja fribeloppet, men har i slutskedet ändrat uppfattning och uppges nu stödja de borgerligas linje som även får stöd av vänsterpartiet, även om v vill behålla arvsskatten på övriga tillgångar som makar har.