Årets jul är en drömjul
Årets julhelg är en drömhelg för många anställda. Eftersom julafton infaller på en tisdag, är det bara fyra arbetsdagar mellan julafton och trettondagen. Men för arbetsgivarna kan en sådan här julhelg innebära ökade kostnader, säger Karl-Olof Stenqvist som är vice VD för Sveriges Verkstadsindustrier.
Inom verkstadsindustrin har man infört arbetstidsbanker. Det innebär att varje fullgjord arbetsvecka tjänar den anställde in tid som kan tas ut vid klämdagar och liknande.
På så sätt kan man planera produktionsstopp så att de blir sammanhängande. Och det kostar mindre än att sätta igång produktionen igen för enskilda dagar. Men för de industrier där produktionen är igång alla dagar året runt, innebär årets jul ökade kostnader i form av ob-ersättning.
På ett par års sikt jämnar dock kostnaderna ut sig eftersom helgerna är rörliga. Dessutom är det lätt att i förväg planera för ett eventuellt produktionsbortfall i samband med helger eftersom man i god tid vet när de infaller. Alla företag kan dock inte planera i tid.
Men många branscher tjänar på julen oavsett hur många lediga dagar det är, till exempel handeln. Vissa branscher tjänar dessutom mer på att många männsikor är lediga längre. Detta gäller till exempel för reseindustrin, säger Susanne Krutrök, informationschef på resebolaget My Travel.