V vill slopa betänketiden för skilsmässa

Vänsterpartiet tycker att den som vill skilja sig inte ska behöva vänta sex månader på att skilsmässan går igenom. Dagens regler innebär till exempel att par som har barn tillsammans och vill skiljas måste gå igenom en betänketid på ett halvår innan äktenskapet kan upplösas.

En dålig regel menar LiseLotte Olsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

– Är det ett destruktivt dåligt förhållande där man vill skiljas då förstår jag inte varför man ska tvingas vara kvar där sex månader extra. Finns ingenting att rädda så är det bara att bryta och sedan gå vidare med sina liv.

Betänketid
Förra året skilde sig drygt 20 000 par i Sverige. I de fall där det bara är en i förhållandet som vill skilja sig, eller då det finns gemensamma barn med i bilden så gäller en betänketid på sex månader innan skilsmässan går igenom.

De här reglerna gör det enligt vänsterpartiet extra svårt för kvinnor som vill skiljas och som lever i förhållanden med misshandlande män.

– Att då som utsatt kvinna, misshandlad, kränkt och hotad till livet i vissa fall, finnas kvar sex månader extra i de omständigheterna är förödande.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att ta bort betänketiden, men inte fått med sig de andra partierna i riksdagen.

Hinner prata igenom
Kristdemokraten Inger Davidsson tycker att det är klokt med en betänketid, inte minst för dem som har barn.

– Det kan vara väldigt viktigt om man sedan bestämmer sig för skilsmässa, därför att jag tror att det kan undvika en del konfliktfyllda vårdnadstvister och inte minst det är ju viktigt för barnen. Man hinner prata igenom hela proceduren innan man riktigt har beslutat sig för hur man ska göra.

Många gånger blir en skilsmässa inte av efter betänketiden på ett halvår. När det gäller familjer med barn finns inte någon speciell statistik. Förra året fick tingsrätterna in 6 110 ansökningar om skilsmässa där en person i ett förhållande ville skiljas. Samma år var det drygt 1 300 par som inte fullföljde skilsmässan efter ett halvårs betänketid.

Börja om
Men vänsterpartisten LiseLotte Olsson ser inte det som något skäl att behålla dagens regler.

– För det första så vet man inte varför man i slutändan väljer att inte skilja sig. Jag tror fortfarande inte att det är bra för barn att vara i ett destruktivt förhållande i en destruktiv familj. Då är det bästa att komma därifrån och få börja om i nya familjekonstellationer. Jag tror inte att det gagnar barn att finnas kvar extra i det här.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se