Nobelpris belönar upptäckt om embryonala stamceller

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går till Mario R Capecchi, USA Martin J Evans; Storbritannien och Oliver Smithies, USA.

De tre pristagarna belönas för en serie grundläggande upptäckter om embryonala stamceller och DNA-rekombination hos däggdjur.

Upptäckterna har möjliggjort en ny kraftfull teknik, så kallad riktad genmodifiering i möss, som nu används inom så gott som all biomedicinsk forskning, från grundforskning till utveckling av ny sjukdomsterapi.

Om pristagarna:

+ Mario R Capecchi är född 1937 i Italien, men är numera amerikansk medborgare. Han tog sin doktorsgrad i biofysik 1967 vid Harvard University. Han är numera professor i humangenetik och biologi vid universitetet i Salt Lake City i Utah.

+ Sir Martin J Evans är född 1941 i Storbritannien och är också verksam där. Han tog sin doktorsgrad i anatomi och embryologi 1969 vid University College i London. Han är numera vid School of Biosciences och professor i däggdjursgenetik vid Cardiff University.

+ Oliver Smithies är äldst av pristagarna, född 1925 i Storbritannien men är numera amerikansk medborgare. Han tog sin doktorsgrad i biokemi 1951 vid Oxford University i England. Han är professsor i patologi och laboratoriemedicin vid universitetet i North Carolina, USA.

Prissumman är på 10 miljoner kronor.

Källa: TT, Ekot