Fotbollsfans uppmanas köpa visst öl

Fotbollsklubben Gais i Göteborg uppmanar sina supportrar att köpa 24 starköl av ett visst märke och sedan skicka kvittot till klubben i utbyte mot en Gais-tröja. Kampanjen som drivs på Gais hemsida bygger på ett samarbetsavtal med ett bryggeri. Gais ordförande Christer Wallin tycker inte att det är något konstigt med det.
– Nästan alla klubbar, om du tittar i Europa idag, sponsras av olika bryggerier. Det är ju inget hyckleri, och jag menar, vi uppmanar ju inte våra ungdomar att dricka starköl utan det finns ju en hel del av våra fans som tycker om öl då, säger Christer Wallin. Ni säger att de ska gå och köpa 24 burkar starköl på systemet? – Man kan ju tyda det på olika sätt men, jag menar, det är väl ingen hemlighet att folk dricker öl så att säga, va. Men går det inte att söka de här sponsorerna någon annanstans? måste man vända sig till bryggerinäringen? – Alla klubbar idag på elitnivå har väl något bryggeri också så att säga, man har ju inom olika segment så att säga, va. Är det idrottens sak att gå i bräschen för att dricka alkohol? – Det är flera bitar, en helhet i en klubb, så att säga, där sponsorverksamheten är ett sätt att dra in pengar, säger Christer Wallin men svarar också att klubben nu ska se över det här.
Stenola Berdenius, SR Göteborg

Riksidrottsförbundets ordförande Gunnar Larsson tycker att Gais-kampanjen strider mot idrottens anda och mot förbundets projekt för att stävja alkoholdrickande bland ungdom.