Politiker i Surahammar dömd för valfusk

Monica Rydin, socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Surahammar, som åtalats för valfusk, dömdes idag av tingsrätten till 70 dagsböter för otillbörligt verkande vid röstning.

Monica Rydin, som arbetade på valdagen förra året som valsedelsutdelare i Skoglundsskolan, stod åtalad för att ha plockat bort Sverigedemokraternas röstsedlar. Tingsrätten anser att även om följderna av Rydins agerande i sig är så allvarliga att ett fängelsestraff vore motiverat, så kan påföljden inskränkas till ett bötestraff. Vi har sökt Monika Rydin för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Fortsatt förtroende
Arbetarekommunens ordförande i Surahammar, Olle Thorell, kommenterar domen:

- Jag är inte särskild överraskad, det är inte oväntat att hon befanns skyldig. Jag kan tycka att 70 dagsböter är lite saftigt eftersom det inte fanns något uppsåt i detta utan det var ett rent misstag, en blunder, säger Thorell. Den här kvinnan ångrar sig djupt och mår jättedåligt över det som har hänt. Så jag tycker det var lite saftigt, men fel har ju begåtts och dom har fallit, så det får man acceptera, säger Olle Thorell.

Styrelsen ska ta beslut
Arbetarekommunens styrelse diskuterar domen och tar ställning till om Monica Rydin kan sitta kvar i kommunfullmäktige, den 29 oktober.