Rättvis demokrati - en tillbakablick

Det fortsätter att storma kring partiet Rättvis demokrati i Strömsunds kommun. Den senaste händelsen som väckt starka reaktioner är alltså att Rättvis demokratis kommunalråd Göran Edman, anlitat en privatspanare som forskat efter vilka källor Länstidningen haft till en artikel i lördagens tidning.

Det var under den förra mandatperioden som den partipolitiska kartan förändrades i Strömsunds kommun. Efter ett långvarigt bråk med arbetarekommunen bröt sig Flåsjöbygdens socialdemokrater ur och bildade partiet Rättvis demokrati. Partiledaren Göran Edman gjorde partiet snabbt känt genom angrepp på hur kommunen anlitade konsulter och krav på färre chefer och mer vård. Och det verkar som om budskapet gick hem i stugorna.

I kommunvalet 2006 i Strömsund fick då nya partiet Rättvis Demokrati nära 26 procent av rösterna i kommunen. I Backe röstade nästan 60 % på Rättvis demokrati.

Efter mångårigt styre av (s), så bildades efter valet ett nytt styre i Strömsund, när samarbete inleddes mellan de borgeliga partierna och Rättvis Demokrati.

Men smekmånaden blev kort - för snart snart uppstod sprickor i fasaden inom den styrande alliansen - bl.a när Rättvis demokrati offentligt kritiserade kommunchefen och den kommunala förvaltningen. Partiets företrädare har talat om skandaler, men utan att precisera på vilket sätt tjänstemännen brister. Partiet gick också till val på att minska administrationen.

Samarbetetsklimatet mellan de borgerliga partierna och Rättvis Demokrati har präglats av stort misstroende och usla personliga relationerna mellan de ledande i alliansen. Vilket också lett till offentliga angrepp mellan de ledande företrädarna.

I våra sändningar har vi under sensommaren och hösten hört kommunmedborgare som tappat förtroende för det politiska arbetet i Strömsund, som många menar bara består av tjafs - om det mesta.

Vi har också berättat om att de politiska bråken, lett till att flera av de anställda i kommunhuset i Strömsund mår dåligt. Det ledde i sin tur till att Rättvis Demokratis kommunalråd Göran Edman, polisanmäldes av fackförbundet SKTF:s ordförande i Strömsund. Enligt polisanmälan hade kommunalrådet försökt tysta fackordföranden, efter att hon uttalat sig här i Radio Jämtland. Den affären blev droppen för de borgeliga partierna, som för några veckor sedan kastade ut RD från det politiska samarbetet.

Det är fortfarande oklart hur Strömsund ska styras efter att samarbetet havererade, eftersom inget parti eller block har majoritet. Om de borgeliga får fortsätta att styra i minoritet, avgörs på kommunfullmäktige den 9:e november. Men kommunstyrelsen är eniga om att alla styrelser och nämnder i kommunen ska lösas upp. Det skulle betyda att nya personer ska väljas som ledamöter och alltså också att Rättvis Demokratis Göran Edman skulle mista sin kommunalrådspost. Edman själv har sagt att han vägrar lämna sin post som kommunalråd i Strömsund.

Det senaste i turbulensen kring Rättvis demokrati är alltså att partiet nu anlitat en privatspanare som forskat efter vilka källor Länstidningen haft till en artikel i lördagens tidning.

Janne Nyman
janne.nyman@sr.se