17-årig kille åtalas för att ha dödat en polis

3:17 min

I somras sköts en polis till döds i Göteborg. Idag åtalas en 17-årig kille för mord på polisen. Men det var inte ett planerat mord på polisen. 17-åringen tänkte egentligen döda någon annan. Det sade åklagaren Linda Wiking på en presskonferens idag.

– Vår uppfattning är att det inte varit ett dåd mot polismyndigheten eller den här specifika polismannen.

17-åringen var med i ett kriminellt gäng i Göteborg. På kvällen den 30 juni träffade han tre killar från ett annat kriminellt gäng, i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Biskopsgården är ett område som polisen kallar särskilt utsatt. Där bor många fattiga personer som inte har jobb och där finns många som är med i kriminella gäng.

17-åringen kom till platsen för att döda någon eller några av killarna från det andra gänget. Det säger åklagaren. Killarna sprang från platsen och någon sköt ett skott. Då kom en polisman dit på en moped. 17-åringen sköt två skott mot polismannen, och han dog av skadorna.

Polismannen hade uniform på sig. Men det är inte säkert att 17-åringen såg att det var en polis, säger åklagaren Linda Wiking.

– Vi kan idag inte säga huruvida gärningsmannen såg att det var en polis, helt klart är att han ser att det var en person som kom på en moped.

17-åringen greps bara några dagar efter att polismannen mördades. Flera vittnen såg skjutningen och har berättat för polisen vad som hände. Polisen har också hittat kläder, en elsparkcykel och ett munskydd med 17-åringens dna, säger åklagaren Linda Wiking.

– En elsparkcykel, fler kläder och ett munskydd.

17-åringen åtalas för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. Rättegången i tingsrätten börjar den 8 november.