Unikt flerfamiljshus tar form

Till årsskiftet står ett unikt sexvåningshus klart i Västra hamnen i Malmö.

Tre par som också är vänner står bakom byggandet av vad de kallar ett flerfamiljshus. Det första i sitt slag i Sverige.

– Det handlar om att man staplar sitt eget boende och bygger individuellt men i ett flerfamiljshus, säger arkitekten Cord Siegel som fick inspiration till projektet från sitt hemland Tyskland.

Kollektiv light
Varje våning rymmer 140 kvadratmeter plus balkongytor för miniträdgård. Dessutom blir det gemensamma ytor, ett växthus på gården och en takterrass. Vännerna har ansträngt sig för att hitta miljövänliga och unika lösningar, men det är inte tal om något 70-talsdoftande kollektiv, utan handlar mer om att kunna styra sitt eget boende.

– Vi kan väl säga att vi kallar det för ett kollektiv light, där man kan dra fördelar av att bygga något tillsammans och unna sig saker som man annars inte hade haft råd till, exempelvis vår trädgård med växthus och takterrass, man kan få lite plus i kanten om man delar på saker, säger Karin Larsson, en av dem som ska flytta in i huset.

Svårt att komma överens
Totalt blir det sju bostäder i bygget, tre reserverat för paren och fyra som kommer säljas. När jag träffar de tre paren diskuterar man kökslösningar. Alla beslut ner på detaljnivå tas gemensamt. Och det har inte alltid varit smärtfritt att komma överens.

– Det är klart att när man jobbar tight under flera år blir vi ibland osams och sedan bestämmer vi oss för något och så går vi vidare, berättar Pontus Åqvist.

– Att komma överens med så många har varit både givande man har fått nya idéer, helt plötsligt ska man komma överens med tre andra familjer om var hissen ska ligga, säger Christina Freimann.