Italien sörjer sitt svenska fotbollsorakel

 
Il Barone är borta. Italien sörjer sitt svenska fotbollsgeni Nils Liedholm. Tillsammans med Gunnar Nordahl och Gunnar Green utgjorde han den fruktade treenigheten Gre-No-Li som vann fyra ligatitlar med AC Milan.

Nils Liedholm kom till Milan redan 1949 som ett av Sveriges första utlandsproffs och spelade i klubben ända till 1961.
 
Men det var egentligen efter sin aktiva karriär som han grundmurade sin mycket speciella ställning inom italiensk fotboll. Som tränare tog han Milan till ligaguld 1979.
 
I början av 1980-talet värvades han en andra gång som tränare till Roma för att äntligen ta ta tillbaka ”Lo Scudetto” till huvudstaden. Det lyckades han också med när han 1983 förde Roma till den första ligatiteln på 50 år.
 
Efter ligasegern med Roma kom han att betraktas närmast som ett fotbollsorakel. Den elegante svensken med sin verserade stil och med sin mycket speciella svensk-italienska brytning, dök upp så gott som varje söndag i den italienska tevens marton-långa veckomagasin om fotboll, för att ge sina personliga kommentarer.
 
1949 hade den svenske syttekungen Gunnar Nordahl skrivit på ett proffskontrakt med AC Milan. Tre år senare hade han fått sällskap av en lång rad svenska fotbollsspelare - som av Svenska Fotbollförbundet närmast sågs som landsförrädare.
 
1951 gjorde Sven Jerring  programmet ”Grenoli & Co”,  där han träffade och intervjuar de tre Milan-proffsen Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Nils Liedholm.

.