Länsbor smiter från olycksplatser

Fler smiter från olycksplatsen, trots att de vet om att de orsakat en olycka eller skador.
Det visar statistik från ett antal år tillbaka, som polisen tagit fram.

-  Det är en stigande kurva och det är dåligt att man beter sig på det här sättet, säger chefen för trafikpolisen i länet, Göran Bäckström.

Det sker över tusen smitningar i länet varje år, allt från allvarliga krockar tll parkeringsskador.

Allt fler medvetna smitningar

Men tittar man enbart på de smitningar, där det finns vittnen eller tydliga spår, som polisen kan gå vidare med, ja då ökar antalet, från 237 stycken mellan januari och oktober 2004 till 318 under samma period i år. En ökning med 34 procent.

Det blir alltså fler medvetna smitningar, där den som orsakat olyckan vet vad som hänt, men ändå lämnar platsen. Det är i alla fall polisens tolkning av statistiken.

”Man struntar i regelverket”

Trafikpolis Göran Bäckström tror att attityderna i samhället har förändrats

- Det är det allmänna beteendet ute i trafiken, man struntar lite i regelverket och då gör man samma sak även om man orsakar en skada på en bil, säger han.

Drabbar den enskilde hårt

Bara för några dagar sedan blev en personbil påkörd så hårt att den åkte upp och blev hängande på ett väghinder. Och för en kort tid sedan rammades två bensinmackar  av lastbilar i Jönköping. I samtliga fall lämnade de, som orsakade olyckorna platsen.

Det här drabbar många hårt, inte minst ekonomiskt.

- Man blir förbannad rent ut sagt, att människor gör på det här sättet. Den enskilde drabbas av kostnader genom självrisk och annat, säger Göran Bäckström.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se