Törnman: LKAB vill styra utvecklingen

LKAB:s köp av det gamla jägarskoleområdet och stadsdelen Vasallen i Kiruna kan sätta stopp för utvecklingen av stan. Kirunapartisten Lars Törnman anser att kommunen borde köpa upp området istället.

– Man kan inte låsa ett område för att om 120 år eventuellt ha gruvbrytning, säger Kirunapartisten Lars Törnman och menar att kommunen borde köpa upp området med hjälp av den kommunala förköpsrätten.

LKAB:s dotterbolag FAB har köpt gamla jägarskoleområdet av fastighetsbolaget Vasallen för 42 miljoner. Området är 40 hektar å med 50 byggnader. Lars Törnman är kritisk till att han och andra politiker inte vetat vad som var på gång.

– Det är en tydlig signal från statens sida och LKAB:s sida att det är efter våran pipa ni ska dansa fullt ut, säger Törnman.

LKAB har lobbat för att Kiruna ska flyttas nordväst. Och kommunen har också beslutat om ett centrum i norsväst, Men också bebyggelse i nordöst vid just jägarskoleområdet.

FAB uppger att de vill ha jägarskoleområdet för att säkra framtida gruvbrytning. men också för att eventuellt evakuera boalgets egna hyresgäster dit när husen hamnar i rasriskområde. Det scenario lars Törnman ser framför sig är:

– Att tvinga alla framtida byggnationer till nordväst och själv låser det mest attraktiva området i stan. Och själv skiter i att bygga nordväst utan löser det på enklast möjliga sätt och sätter det på alla andra, säger Lars Törnman.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth stålnacke är inte förvånad över att LKAB vill säkra mark för gruvbrytning. Och han är tveksam till att kommunen ska försöka utnyttja förköpsrätt.