Samiska näringar ska utvecklas i Gällivare

Nu ska de samiska näringarna i Gällivare få ett lyft. Det är samebyarna i Gällivare som tillsammans med kommunen och SSR, planerar ett näringslivsutvecklingskontor.

Initiativet till ett utvecklingskontor kommer från samebyarna enligt Anders Blom, förbundsdirektör för SSR.

– Det är samebyarna som själva har kommit till insikt om att de måste försöka förädla sin verksamhet, säger han.

Inte bara för samebymedlemmar
Eftersom samarbetet involverar samebyarna så rör det automatsikt renskötselföretagen, men enligt Anders Blom så måste man inte vara samebymedlem för att dra nytta av det planerade utvecklingskontoret.

– Nej det måste man inte vara, därför att sameföreningen i Gällivare är också med på det här projektet, så att man pratar i lite bredare mening om samiska näringar, säger Anders Blom.

Basnäring för kommunen
Bernt Wennström är utvecklingssekreterare i Gällivare kommun, och han förklarar att kommunen tillsammans med samebyarna byggt upp ett bra samarbetsklimat under flera års tid.

Att hjälpa varandra är det som ligger till grund för idén om ett utvecklingskontor, och enligt Bernt Wennström så är de samiska näringarna en del av basnäringarna i Gällivare kommun.

– Vi ser ju ett värde i att utveckla de samiska näringarna, det vill säga rennäringen och det som finns kring det, det finns jakt, fiske, slöjd och kultur av olika slag som man kan jobba med, säger Bernt Wennström.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio