Malariabekämpning mot genombrott

Nu tänds hoppet om att malaria kan vara möjlig att bekämpa. Svenska forskare har utvärderat en ny behandlingsform på den östafrikanska ön Zanzibar. Resultatet är att 80 procent färre dog av malaria under loppet av tre år. Och den totala barnadödligheten halverades.

Den farligaste formen av malaria är svårbehandlad och skördar 2 miljoner människors liv varje år, framför allt barn. Men genom en ny behandlingsform, där man använder sig av en gammal kinesisk örtmedicin, i kombination med något av de äldre malarialäkemedlen, och dessutom delar ut gratis impregnerade myggnät - har man alltså lyckats minska antalet malariafall med mer än 80 procent på Zanzibar.

Och det har också lett till att den totala barnadödligheten har halverats uppskattar professor Anders Björkman, som har lett utvärderingen av den nya behandlingsformen.
– Det nya är att vi har fått in en ny grupp av mediciner som är mera snabbverkande och effektiva än någon annan malariamedicin har varit tidigare. Malariabehandling gör precis som cancerbehandling och aidsbehandling, man använder inte bara ett läkemedel utan en kombination som gör det svårare för malariaparasiten at utveckla resistens mot de läkemedel vi använder.

Den internationella utvärderingen inleddes för fyra år sedan på den hårt malaria drabbade ön Zanzibar. Ett övervakningssystem byggdes på alla hälsokliniker i en stad med 85 000 invånare där alla patienter med malaria fick gratis medicin. Forskarna har sedan med jämna mellanrum mätt effekterna när det gäller dödlighet och sjuklighet.

Nu ska den här behandlingsmetoden lanseras i stora delar av övriga Afrika, och för första gången på länge ser professor Anders Björkman en ljusning.
– Nu kan vi plötsligt ta fram en gammal tanke, nämligen att vi kan eliminera malaria som det globala problemet det är och kanske till och med ta fram det gamla uttrycket utrotning…

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se