Åtalad för studentmordet

Idag kom åtalet mot den 22-årige man, som misstänks för mordet på studenten Madelene Mild i Jönköping i början på september. Och åklagaren menar att det var olycklig kärlek som ledde fram till att en 22-årig man dödade 20-åriga studenten Madelen Mild i Jönköping tidigare i höst.

Enligt åtalet ska mannen ha tagit strypgrepp på henne, huggit henne i halsen med en kniv och lagt en kudde över hennes ansikte, så att hon inte kunde andas.

Efteråt försökte mannen ta sitt eget liv genom att hoppa ut från fjärde våningen på studentboendet på Gräshagen i Jönköping.

22-åringen, som ganska omgående misstänktes för mordet, förnekar knivhugget ,men erkänner att han försökt strypa henne.

Han bestrider ansvar eftersom han anser sig varit i en nödsituation, då han hävdar att en okänd man under vapenhot tvingat honom till gärningen.

Den unga mannen och kvinnan var vänner sedan gymnasietiden hemma i Trollhättan. När de båda flyttat till Jönköping för att börja plugga på Högskolan där så växte sig hans känslor starkare, medan hon fortfarande bara ville vara kompisar. Och söndagen den 2 september så drogs saken till sin spets. Åklagaren tror att 22-åringen försökte ha sex med den 20-åriga kvinnan, men hon stretade emot och någonstans här fick 22-åringen tag i en kniv. Hugget träffade halsen och blev dödande.

Den 22-åriga mannen har inga kända psykiska besvär sedan tidigare och det finns ingenting i hans bakgrund som egentligen kan förklara varför han skulle vara kapabel att mörda.

22-åringen själv nekar till att ha mördat den 20-åriga kvinnan. Från början sa han sig inte ha några minnesbilder från den dan. Efter en tid började han berätta sin version av vad som hände den 2 september. Han menade att en okänd man trängt sig in i studentlägenheten där han och kvinnan hade tittat på film ihop och sedan tvingat honom att ge sig på kvinnan. Men åklagaren tror inte på honom och vid rättegången som startar den 13 november finns en professor i psykologi på plats för att visa på att 22-åringen inte är trovärdig.

Nyheterna har sökt den åtalades advokat för en kommentar, men utan att lyckas nå honom.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se