Moderatpolitiker läste s-mejl

Det blåser kring moderaterna igen. Den moderata riksdagskvinnan Magdalena Andersson fick av misstag ett mejl som skulle ha gått till en socialdemokrat i riksdagen. I stället för att radera det gav hon det till statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Britt Bohlin är upprörd, och säger att de båda partierna kommit överens om att inte utnyttja mejl som kommit fel.

”Allvarligt”
– Det tycker jag är väldigt allvarligt och jag har aldrig varit med om i politiken att man uppsåtligen ljugit för varandra och det har hänt nu, säger Britt Bohlin.

Det finns tre Magdalena Andersson i riksdagen och partikanslierna. Den moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson har fått mejl som var tänkta att skickas till två socialdemokratiska tjänstemän med samma namn.

När så LO i slutet av september skickade ett mejl om social-demokraternas kommande budget hamnade även det av misstag hos henne. I stället för att radera mejlet valde hon att ta kontakt med sin partikamrat, statssekreteraren Mikael Sandström.

”Blev tvärarg”
– Då bad Mikael att jag skulle lämna den informationen till honom. Sen kom den till statsrådsberedningen, Ulrika Schenström fick reda på den och gick i taket och blev tvärarg. Hon såg omedelbart till att den gick i tuggen och att ingen överhuvudtaget läste, hon såg också till att min namne kontaktades, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna tycker inte att moderaterna i riksdag och regering gjort tillräckligt för att reda ut härvan kring mejlen, och har anlitat advokaten Percy Bratt. Han har haft ett möte med statsministerns rättschef och begärt att få veta vad som hänt och hur liknande händelser ska undvikas i framtiden. Socialdemokraterna vågar inte hävda att något brott har begåtts och har inte polisanmält händelsen.

– Jag tror att det är lite juridisk oprövad mark, men moraliskt och etisk tycker jag det är allvarligt nog, säger Britt Bohlin.

Hur känsligt skulle du säga att innehållet var i det här mejlet, Ett mejl från LO om socialdemokraternas budget låter inte precis som statshemligheter?

– Nej, det är det väl inte. Men jag tror alla som är intresserade av politik förstår ändå att om vi ska göra en alternativ budget och presentera den vid ett visst givet ögonblick, så är det inte så roligt att våra politiska motståndare får hela materialet i sitt knä.

Statssekreteraren Mikael Sandström har inte tid att kommentera affären, hälsar Fredrik Reinfeldts pressekreterare. Ekot har inte heller kunnat nå rättschefen Christina Weihe.

Den moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson ångrar idag det hon gjorde, men säger att hon många gånger, ända sen förra mandatperioden fått felskickade mejl, och också talat om det för socialdemokraterna.

– Den här gången blev jag för nyfiken, det var dumt, säger Magdalena Andersson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Karin Runblom
karin.runblom@sr.se