Kenyansk polis anklagas för avrättningar

Mycket tyder på att den kenyanska polisen är inblandad i avrättningar av mer än 450 unga män under de senaste fem månaderna. Detta enligt en rapport från Kenyas Statliga Kommission för mänskliga rättigheter.

De flesta av de unga männen har blivit skjutna i huvudet och kropparna har dumpats på bårhus runt om i landet. Männen tillhör alla mungiki, ett våldsamt gäng som beskrivs som en politisk sekt som ligger bakom flera våldsamma mord, flera fall av utpressning och politiskt våld främst i huvudstaden Nairobi under de senaste åren.

Räd mot gänget
Kriget mellan polisen och mungiki kulminerade i juni då polisen gjorde en räd mot gänget. Sen dess har 450 män alltså hittats döda. Rapporten från kommissionen för mänskliga rättigheter undviker att direkt anklaga polisen för morden, men säger att det finns detaljerade bevis för att polisen är inblandad.

Om polisen inte är iblandad, varför har de inte undersökt och försökt stoppa morden? Frågar sig organisationen, som också säger att poliser på alla nivåer har visat ointresse eller förnekat kännedom om saken när man sammanställt rapporten. En talesman för den kenyanska polisen avfärdar anklagelserna som nonsens.

Vidta åtgärder
Kenyas kommission för mänskliga rättigheter uppmanar nu regeringen att vidta åtgärder för att förhindra fler avrättningar och försvinnanden, och se till att en undersökning genomförs för att gripa förövarna och försäkra offrens familjer skadestånd.

Det inträffade kan få betydelse för presidentvalet i Kenya i december. Den sittande presidenten Kibakis viktigaste motståndare Raila Odinga har nämligen gjort våldet till en valfråga och lovat att göra något åt mungiki inom en månad om han blir vald. Mungiki å sin sida har hotat att störa valen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se