Östergötland friar till Småland

Östergötland vill ha med Kalmar och Jönköpings län i en storregion.

Det var vid ett möte med regionernas politiska ledningar som Östergötland la fram förslag om en storregion med Östergötland och Småland.

Eventuellt ska även Kronobergs län bjudas in till regionen.

En sammanslagning av Östergötland och Småland välkomnas av företrädare i Kalmar län.

- Vi har väldigt många frågor där vi är beroende av varandra. Det gäller framför allt norra Småland när det gäller kontakterna mellan Vimmerby-Hultsfred och Linköping, även kontakterna mellan Västervik och Linköping, säger Leif Larsson som är ordförande i Kalmar läns regionförbund.

Länen är för små
Han tror även att Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar och riksväg 34 kommer att öka i betydelse i och med att Kalmar utvecklas.

Dagens län är för små för att klara sig i framtiden. Bland annat när det handlar om sjukvård och infrastruktur  krävs det att regionerna blir större.

Diskussionerna om om vilka län som ska gå ihop är i full gång. Till en början var det lite trevande, i Östergötland ville man till en början klara sig på egen han men nu har man ändrat sig och friar till Småland.

Jönköping tvekar
Istället är det Jönköpings län som är tveksamma nu. Men Leif Larsson tror att även de kommer att vara intresserade när de tittat på saken ordentligt. En storregion i sydöstra Sverige kan komma att skapas.

- Hur den slutligt kommer att formas det beror på vilket tycke som uppstår i diskussionerna. Jag hoppas att vi kommer framåt och bildar en Östra Götalandsregionen men det får framtiden utvisa.

Leif Johansson
leif.johansson@sr.se