Örnsköldsvik sponsrar världens bästa fotbollsspelare

Att Örnsköldsviks kommun sponsrar fotbollslaget Umeå IK och superstjärnan Martas lön väcker ont blod i Örnsköldsvik. ”Horribelt”, anser Lars Norlund, ordförande i Själevads IK.

Marta anses vara världens bästa fotbollsspelare, hon förlängde nyligen sitt kontrakt med Umeå IK och Örnsköldsvik bidrar med ett engångsbelopp på 40 000 kronor till hennes lön.

Men hur kan man göra det, samtidigt som man sänker sponsringen till sina egna föreningar, det frågar sig Lars Norlund, ordförande i Själevads IK.

– Min spontana reaktion var att det måste vara ett skämt. Det är rent horribelt och omdömeslöst. Vad är det för anvisning till våra duktiga tjejer som kämpar och sliter på när man hela tiden drar ner på bidragen till våra fotbollsföreningar, säger han.

Det är precis vad som hänt Själevads IK, det bästa damfotbollslaget i Örnsköldsvik under de senaste åren. Sponsringen från kommunen sjönk i år från 40 000 till 30 000 kronor.

Fredrik Holmgren ansvarig för det kommunala projektet världsklass 2015 säger att Umeå och Örnsköldsvik har så mycket gemensamt och på olika sätt knyts samman så att sponsringen på 40 000 kronor är väl använda pengar.

Det är argument som Själevads ordförande Lars Norlund inte ger mycket för.

– Att köpa sig vänner i andra städer, det måste vara ett överspelat kapitel i mänsklighetens historia. Vänskapsband knyter man på andra sätt, säger han.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se