Hovrättsdom för våldtäkt mot barn

En 39-årig man från Tierp har nu dömts i Svea Hovrätt till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot en trettonåring. Därmed fastställs domen från Uppsala tingsrätt.

Mannen och den trettonåriga flickan var sedan tidigare bekanta med varandra eftersom deras familjer kände varandra. Under en dag i början på maj i våras var de två hemma i en bekants lägenhet i Tierp. Mannen förgrep sig där på flickan, bland annat onanerade han på henne och hon tvingades också ta på hans könsorgan. Mannen filmade delar av övergreppet och visade flickan det efteråt. För detta dömdes han i Uppsala tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn, eftersom händelserna räknas som jämförliga med samlag.

Vid ett tidigare tillfälle i maj hade mannen också hotat med att döda flickan och hennes pappa. För det dömdes han även för olaga hot.

Mannen överklagade domen till hovrätten och ville ha ett mildare straff, han erkänner vissa händelser men inte allt. Åklagaren å sin sida ville att han skulle dömas för grov våldtäkt mot barn, eftersom omständigheterna enligt åklagaren var så allvarliga.

Men hovrätten dömer likadant som tingsrätten, och mannen får fängelse i tre och halvt år för våldtäkt mot barn och olaga hot. Han ska också betala 110 000 kronor till flickan i skadestånd.