Misstänkt brott vid olyckstillbud på bygge

Ansvariga på två Umeåbolag i byggbranschen anmäls till åtal för misstänkt arbetsmiljöbrott. När personer och material på ett bygge skulle lyftas upp med kran föll korgen till marken från 15 meters höjd.

Olyckstillbudet inträffade på en byggarbetsplats på Teg i Umeå i augusti i år. Det var när personer och material skulle lyftas upp med mobilkran som anslutningen mellan kranen och korgen brast, och korgen föll till marken från 15 meters höjd. Arbetstagarna klarade sig välbehållna eftersom de var säkrade med sele och lina fäst i kranarmen.

Arbetsmiljöverket anser att både det företag som är arbetsgivare för personalen i korgen, och företaget som hyrt ut mobilkranen, kan ha brutit mot lagen. Detta eftersom utrustningen inte var besiktigad och godkänd för personlyft.

Nu är det upp till åklagare att besluta om ärendet ska lämnas till åtal.

Arbetsmiljöverket som utrett tillbudet konstaterar att det finns intyg som visar att korgen och lyften besiktigats var för sig. Men det framgår inte att kranen är besiktigad för personlyft, eller att korgen ihop med kranen godkänts, inte heller har något intyg visat att anslutningsdelen är besiktigad.