Landstinget överklagar inte - räddar tvättjobben i Boden

Landstingets tvätt hamnar i Boden, trots allt. Efter länsrättens underkännande av Långseleföretaget Textilias vinnande anbud, valde landstingsstyrelsen i Norrbotten, vid ett extra sammanträde på tisdagen att låta Textilservice i Boden, med det näst billigast anbudet, ta hand om tvätten. Det blir alltså ingen överklagan från landstingets sida, bland annat med hänsyn till jobben i Boden, berättar landstingsrådet Britt Westerlund (s).

Det var Textilservice i Boden, som tidigare haft uppdraget, som hade överklagat upphandlingen.

Landstinget kommer inte att överklaga den domen utan låter Bodenföretaget, som var näst billigast, att ta hand om landstingets textiltvätt.

Går emot landstingets jurister
– Vi kände att eftersom vi blivit påhoppade av EU för att vi gjort en felaktig upphandling förut, så går vi nu på det beslut som man tagit inom juridiken, säger landstingsrådet Britt Westerlund. 

Men hon utesluter inte att de hade kunnat vinna en överklagan till kammarrätten.

– Länsrätten ansåg att man hade haft förhandlingar med Textilia på ett sätt som man inte borde. Men de jurister som varit inne och läst domen och prövat den anser inte att det stämmer. Men det finns ingen praxis på det området, därför vet man inte hur det skulle gått om man överklagat.

Det här innebär en merkostnad på 10,5 miljoner kronor för Bodentvättens anbud under avtalsperioden på fyra år, varför tar ni inte chansen att överklaga?

– Det är den samlade bedömningen, och där finns även jobben i Boden med. Men pengarna måste vi ta in från annat håll och ska tas från den samlade driften.

Dagens beslut i landstingsstyrelsen togs med stor majoritet. Bara kristdemokraterna, som även röstade åt folkpartiet som inte kunde närvara, hade en avvikande uppfattning och ville göra om upphandlingen.

På Textilservice i Boden är man försiktigt optimistisk efter beskedet.

– Det är oerhört skönt att vi börjar se slutet på det här. Jag tror jag talar för all personal att man nu får arbetsro att koncentrera sig på alla våra kunder, så det känns bra, säger vd:n Robert Ljungberg, som inte tar ut något i förskott.

Oklart om Textilia överklagar
– Det här är ett viktigt delmål, nu återstår ytterligare tio dagar av väntan för att se om Textilia överklagar domen.

På Textilia i Långsele vill vd:n Tomas Bergström inte kommentera beslutet.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se