Lindgrens sagovärld på årets julfrimärken

Pippi bakar pepparkakor på golvet i Villa Villekulla. Madicken och Lotta på Bråkmakargatan kastar snöbollar och hämtar julgranar. Det är 100 år sedan Astrid Lindgren föddes och Posten firar med att lansera årets julfrimärken på Junibacken i Stockholm. Även den samiska kulturen finns med på Postens nya frimärken.

För de illustrationer som nu har blivit Astrid Lindgrens julfrimärken står Ilon Wikland och Ingrid Vang Nyman för. Den grafiska formen står Olöf Baldursdottir för.

Även ett nytt 11-kronorsmärke har tagits fram för att hedra Astrid Lindgren. Det är en samutgåva med Tyskland och visar ett foto av Astrid Lindgren. flankerad av Emil i Lönneberga. För formgivningen ansvarar Ernst Jünger och för gravyren Lars Sjööblom.

Den samiska flaggan kommer igen i frimärkena

De samiska frimärkena har formgivits av Eva Ede och visar renar från en ceremonitrumma, en nytillverkad samisk silverknapp signerad Bertil Åhlin och ett glasfat designat av Monica L Edmondson. Piotr Naszarkowski graverade och tryckning har skett i tre färger stål och fyra färger offset.

Förpackningen är häfte med sex frimärken och tre motiv. Valören är 11 kronor, utrikes porto eller för julhälsningar till andra länder,