Videomix tecknar avtal med Handels

Sedan klockan tio på tisdagsförmiddagen är alla stridsåtgärder mot Videomix syds butiker i Kristianstad, Landskrona och Falkenberg avblåsta. Den segdragna konflikten mellan videouthyrningsföretaget och fackförbundet handels är löst, och ett kollektivavtal är tecknat.

– Det känns skönt, säger Jenny Magnusson, som är en av dem som har strejkat i Kristianstad.

Konflikten har handlat om att Videomix syd har vägrat teckna kollektivavtal, framför allt eftersom man inte vill betala ut ob-ersättning för kvälls- och helgarbete.

Under de nästan två månader som konflikten har pågått har åtgärderna trappats upp från att från början gälla en blockad mot tre butiker till strypta leveranser av godis och läsk.

– Han har velat acceptera de spelregler som finns på svensk arbetsmarknad, men nu gör han det, säger Tommy Tillgren, andre vice ordförande för Handels.

Kent Olsson, som är vd för Videomix syd, vill inte kommentera avtalet, utan hänvisar till ett pressmeddelande där han skriver att han känner sig tvingad att skriva under, och att han är mycket kritisk mot Handels stridsåtgärder.

Avtalet gäller från den första april nästa år.

Frida Risberg, som är en av de anställda som har strejkat, säger att hon är förvånad över att man fick ett avtal så pass snabbt ändå.