Lasso tisdag 6/11

Dimma kring Gustav Adolf-form

Nästan på dagen 375 år efter det att Gustav II Adolf stupade vid Lützen i Tyskland har arkeologer från Jönköpings läns museum hittat ett unikt fynd på utgrävningsplatsen alldeles utanför museet. Nämligen en keramikform med kungens porträtt, som sannolikt använts för att smycka bakverk eller begravningskonfekt vid de högtidligheter, som följde på dödsbudet.

Och det väcker förstås funderingar på om detta är ursprunget till de Gustav Adolf-bakelser, som vi äter den 6 november varje år!

Ann-Marie Nordman är en av grävledarna i kvarteret Diplomaten:

Vad hände efter Sparvöga?

Författaren Ann-Charlotte Alverfors fick sitt genombrott på 70-talet med den självbiografiska serien om Sparvöga, hämtad från hennes uppväxt i Reftele. Nu är hon tillbaka med en bok, som summerar vad som hände sedan. Titeln är ” Vem ska trösta Gösta?”

Men vem är då Gösta?

Nu fortsätter Ulla Strängberg sitt samtal med författaren Ann-Charlotte Alverfors, som i sin bok kallar sig en av de sista autodidakta, dvs självlärda, författarna:

Olycklig kärlek bakom mordet på Madelene? 

Idag kom åtalet mot den 22-årige man som har suttit häktad misstänkt för mordet på 20-åriga studenten MadelenE Mild. Motivet för det här misstänkta mordet menar kammaråklagare Anders Brokelind är olycklig kärlek.

Hans hypotes är att: den 22-åriga mannen var väldigt förtjust i Madelene Mild och gärna ville ha ett förhållande med henne, men hon ville att de bara skulle vara kompisar.

Lassos reporter Alexandra Peterson berättar om åtalet som kom idag.

Linnéa i landslagsdräkt!

Linnéa Wallén i Huskvarna har fått ett spännande brev:

Fortsatt diskussion kring SMOT-huset

I förra veckan klubbade ett enigt landstingsfullmäktige att det nya musik- och teaterhuset, det så kallade SMOT-huset, ska byggas på Munksjöns östra strand, ett bygge som enligt planerna kommer att kosta 265 miljoner.

Trots att alla politiker är eniga, så fortsätter folk att skriva arga insändare och kritiken mot bygget fortsätter - så här lät det på vår lyssnartelefon idag:

Telefonkatalogen har bantat

Nu i dagarna dimper den nya telefonkatalogen för 2008 ner i brevlådan, Gula sidorna, som katalogen numera heter. Och det är en betydligt tunnare version än man varit van vid. Så man kan ju fråga sig om telefonkatalogen håller på och tynar bort?

Katarina Lind är produktchef för Gula sidorna:

Nya reavinstregler snåriga

Det är nya regler på gång när det gäller reavinsten om man säljer ett hus eller en lägenhet, men det är inte alldeles lätt att förstå vad det är som gäller.

Magnus Gustafsson, skatteinformatör, bringar ordning i redan.