Krav på polisstation i Gottsunda

Under drygt en månads tid så har fyra butiker rånats i Gottsunda/Valsätraområdet i Uppsala. Nu pågår en namninsamling för en lokal polisstation i området. Men de som jobbar i Gottsunda centrum ser olika på händelserna.

Annika Karlsson jobbar i blomsterbutiken Ringblomman och hon märkte inte ens av rånet mot Willys i förra veckan, trots att hon jobbar precis intill.

- Jag märkte bara att det var massa poliser efter ett tag, men jag såg inget och hörde inget, berättar hon.

Hur är det att jobba i butik här?

- Jag tycker det är utmärkt, jag känner mig inte rädd när jag går till jobbet. Vi får bara hoppas att folk inte är rädda för att komma hit.

De som jobbar i kiosker och butiker i Gottsunda centrum ger olika bilder hur det är att jobba där och vad man ska göra åt problemen med den senaste tidens rån. Ordningsvakten Amir Fazeli tycker att polisen skulle synas oftare och han vill ha en polisstation i Gottsunda.

- Jag har alltid visat uppskattning när polisen kommer, det är skönt att se dem. De visar sig i centrum och de äldre känner sig trygga och nöjda. Vaför är de inte här oftare?

Precis som Amir Fazeli har många skrivit på protestlistor. Ungefär ett sextiotal personer ha skrivit under de som ligger i Ismail Abbashassanpours pizzeria, men fler har skrivit på tidigare. Listor som har lämnats till videobutiken som driver insamlingen. Listorna uppmanar till skärpt bevakning i området och en uppmaning till polisen om en lokal polisstation i Gottsunda.

Flera av de som Upplandsnytt pratat med som jobbar i Gottsunda säger att de inte är rädda. Bland annat Kalle som blev utsatt för ett rån i början på oktober och som blev knivskuren. Men Ismail Abbashassanpour på pizzerian berättar att han stänger sin butik en timme tidigare numera.

- Jag vill inte riskera mitt liv för någon ungdom som springer in med kniv eller vapen, säger han.

Men de som skrivit på namninsamlingne ser inte ut att få gehör för kravet på en polisstation i Gottsunda. Det säger Christer Nordström på Uppsalapolisen, men däremot är målsättningen att fler poliser ska jobba i området:

- Vi har stor förståel för at tmännskor boende i Gottsunda gärna vill ha en polisstations där. Vad vi gör nu det är att vi är i färd med att rektytera nya polis till Gottsunda och vår målsättning är att det ska bli fler poliser där.

Blir det någon närpolisstation i Gottsunda?

- Nej, idag så handlar det om att polis är stat vid huvudstationen i Uppsala och sen far man ut, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se