Skolbarn bland offren i självmordsdåd

Uppdaterad 20:35
I Afghanistan dödade en självmordsbombare på tisdagen flera medlemmar av landets parlament och många kringstående. Flera av de döda var skolbarn. Bombdådet ägde rum i samband med att en grupp parlamentsledamöter besökte norra delen av landet.

Fortfarande på tisdagskvällen var det oklart hur många som dödades i attentatet. Men det kan röra sig uppemot hundra människor.

Bland de döda är sex ledamöter i Afghanistans parlament, inklusive oppositionens talesman, enligt nyhetsbyrån AFP. Det var en självmordsbombare som attackerade parlamentsdelegationen när den besökte en sockerfabrik ungefär 15 mil norr om Kabul.

Ett ögonvittne sa att han såg kroppar på gatorna och att en del människor stal vapen från döda soldater. Ögonvittnet sa att två av hans kusiner var bland de döda, och att båda två var skolflickor.

Värsta hittills
Det här verkar vara en av de värsta självmordsbombningarna hittills i Afghanistan, i en del av landet som i huvudsak förskonats från det kaos som råder i södra och östra Afghanistan.

Det var medlemmar av afghanska parlamentets ekonomiska utskott som besökte staden Pul-e-Khumri i Baghlan-provinsen.

Civila och skolbarn fanns på plats för att välkomna delegationen när bomben utlöstes. Många skolbarn dödades, säger provinsguvernören till nyhetsbyrån Reuters.

130 självmordsdåd i år
Den islamistiska talibanrörelsen anklagas för att ha genomfört 130 självmordsattacker hittills i år, med över 200 dödsoffer.

Men en talesman för talibanrörelsen säger att den inte låg bakom tisdagens massmord.

Extremister har trappat upp sina attacker senaste tiden, attacker som ofta riktar sig mot representanter för Afghanistans regering men som ofta drabbar civila.

Kontrollerar tre distrikt
Bara senaste veckan har de tagit kontrollen över tre distrikt i södra och centrala Afghanistan.

Talibaner och al-Qaida-medlemmar som genomför attacker i Afghanistan får ibland stöd och utbildning från extremister på den pakistanska sidan av gränsen.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se